Tajemství hitu zesnulé Hany Zagorové: Zákaz kvůli Hitlerovi! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Tajemství hitu zesnulé Hany Zagorové: Zákaz kvůli Hitlerovi!

Hana Zagorová píseň Kamarád proslavila.
Hana Zagorová píseň Kamarád proslavila. (Foto Aha! – Marek Pátek, Jakub Poláček, ara)

Dnes se to zdá neuvěřitelné. Píseň Kamarád, kterou Hanka Zagorová (†75) zpívala od roku 1975, neměla nikdy v této podobě zaznít. „Dostala se až na Bratislavkou lyru, ale řekli mi, že se nesmí jmenovat Kamarád. Prý by to lidem připomínalo Hitlera,“ prozradil autor Zdeněk Barták (68).

Tehdy autor hudby ke všem filmům a seriálům režiséra Jaroslava Soukupa (75), včetně veleúspěšné Policie Modrava, teprve začínal. Účast na Bratislavské lyře byla pocta, ale měnit kvůli tomu text se mladému skladateli vůbec nechtělo.  „Zavolal jsem Karlu Vágnerovi, který byl už v té době slavný, a řekl jsem mu, co mě potkalo,“ vzpomíná Barták. Mistr basů se zamyslel a nabídl Zdeňkovi, ať píseň z Lyry stáhne, že ji nazpívá zpěvačka jeho kapely Hana Zagorová. Domluvili si termín v karlínském studiu. „Ten den mi ale volal, že mu zemřel otec Josef. Pochopil bych, kdyby se omluvil a nepřišel. Ale Karel to navzdory smutku fakt nahrál,“ říká Barták. Vágner tátu moc miloval a obdivoval, byla to pro něj strašná rána. „Právě proto jsem doufal, že mi práce pomůže,“ přiznal po téměř 50 letech Karel.

Nejbohatší Češi, Katarský emír v Praze a Margita promluvil o odcházení Haničky

Video se připravuje ...

Co vadilo na Kamarádovi

Ich hatt’ einen Kameraden (česky Měl jsem kamaráda) či Der gute Kamerad (Dobrý kamarád) je žalozpěv německé armády. Pojednává o smrti nejlepšího kamaráda přiletěvší kulkou. Je tradiční obřadní součástí německých vojenských pohřbů a oslav německého dne obětí válek a násilí (Volkstrauertag). Němečtí vojáci při něm, stejně jako při německé státní hymně, salutují.

Hrdinky muzikálu z hitů zpěvačky Zagorové (†75) tvrdí: Hanka tady byla s námi!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.