Česko slaví úspěch: Seriál zabodoval na mezinárodním festivalu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Česká tvorba slaví úspěch: Nový seriál zabodoval na mezinárodním festivalu

Ústřední dvojice – Alžběta Malá a Samuel Toman.
Ústřední dvojice – Alžběta Malá a Samuel Toman. (Foto Česká televize)

Jedna noc, od které uplynulo pět let. On na ni zapomněl, zato ona na ni vzpomíná každý den. Víc než aktuální téma znásilnění, které vidí každý jinak, rozkrývá nový seriál Pět let. Povedl se – na festivalu Serial Killer porota zvolila nejlepším webovým seriálem střední a východní Evropy.

Deset průměrně patnáctiminutových epizod, sto padesát minut čistého času. Příjemná délka, která stačí na to, aby se ze dvou úhlů pohledu rozkryla jedna nepříjemná událost. Stalo se to před pěti lety na maturitním plese. Opili se, skončili v posteli. David si noc skoro nepamatuje, Tereza je přesvědčena, že spáchal trestný čin – znásilnil ji. Nikomu to neřekla, pět let to v sobě dusila (odtud plyne název seriálu). Když se pak náhodně potkají, musí to ze sebe dostat – a začne se rozplétat příběh, je tady konfrontace, obviňování, výčitky, zoufalí rodiče...

„Každý jsme takový příběh slyšeli, někoho známe nebo jsme snad něco podobného zažili. Inspirovala mne atmosféra, která začala houstnout v Americe, ale i tady i v Česku a snažila jsem se příběh povědět trochu jinak, nejen z pohledu jedné či druhé strany,“ vysvětluje scenáristka Sára Zeithammerová (25). „Je tam jedna noc a dvě pravdy, každá strana vnímá přitom obvinění ze znásilnění jinak.“ Téma bylo Sáře blízké – narodila se ve Spojených státech, studovala v Česku a nyní pokračuje v Berlíně.

„Scénář je poměrně kontroverzní a hlavně aktuální. Mě zaujal způsob, jakým je pojatý,“ říká režisér Damián Vondrášek (31). Stál v čele skupiny mladých tvůrců, kteří chystali seriál pro internetové vysílání. Díky ambivalenci pohledů máme možnost přepínat sympatie mezi oběma stranami.

Cesta ke své roli

Hlavní role připadly mladým hercům – pro Alžbětu Malou (25) v roli Terezy je to vůbec první velká role. „Postava je nesmírně barevná. Nic není černobílé, prošla si hlubokými nepříjemnostmi, ale to, co činí, dává smysl,“ říká herečka. „Rychle jsem si k ní našla cestu. Hned jsem přemýšlela, jak asi vypadá, jak chodí, co poslouchá za hudbu. Ale nesympatická mi byla v mnoha ohledech taky. Myslím si třeba, že je strašně sobecká,“ dodává.

Jak se ztotožnit s činem?

Bývalého partnera hlavní hrdinky, s nímž ji pojí jen jedna noc, ztvárnil Samuel Toman (24). „Hraju postavu Davida, který je v šoku z toho, že je obviněný, protože nic takového nečekal. Určitě to bylo náročný v tom, že pro mě není úplně jednoduchý ztotožnit se s pocity takové viny nebo činu,“ říká absolvent činoherního herectví na DAMU, syn spisovatele Marka Tomana. I pro něj šlo o první hlavní roli.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.