Další tornádo na jižní Moravě: Vítr sebral Robertovi střechu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Další tornádo na jižní Moravě: Vítr sebral Robertovi střechu

Robertu Vrátilovi pomáhají kamarádi.
Robertu Vrátilovi pomáhají kamarádi. (Foto Aha! – Hynek Zdeněk)

Jako by se vrátila loňská noční můra. Na jižní Moravě opět řádilo tornádo. V Lanžhotě poničilo v pondělí večer na třicet domů.

Naštěstí byl vzdušný vír slabší než ten, který nedaleko udeřil loni koncem června. Tehdy Robert Vrátil (26) z Lanžhota pomáhal kamarádům ve zdevastované Moravské Nové Vsi. Nyní mu pomoc oplácejí. „S manželkou jsme dům opravili před dvěma lety, střechu před rokem. A teď se tu bydlet nedá. Naštěstí máme aspoň kam jít,“ řekl Aha!.

O tom, zda se domek podaří zachránit, rozhodne statik.

Přímo na místě zkoumali včera následky řádění vzdušného víru meteorologové. „Na 99 procent můžeme říct, že to bylo tornádo o rychlosti odhadem okolo 150 kilometrů za hodinu,“ uvedl Petr Münster z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Spustilo se zřejmě z tzv. supercelární bouře, která vznikla nedaleko Prahy a dorazila až na jižní Moravu.

Narušení domu Roberta Vrátila (26) z Lanžhota po tornádu.

Síla F1

Loni meteorologové klasifikovali tornádo jako vír o síle F4 na pětistupňové škále s rychlostí větru od 267 do 324 kilometrů v hodině. Zničilo obce Hrušky, Mikulčice, Moravská Nová Ves, Týnec, Těšice, Lužice a část Hodonína. Letošní si zřemě vyslouží »jen« hodnotu F1.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.