Premiér Jamajky o Williamovi s Kate: Britové nám vládnout nebudou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Premiér Jamajky o Williamovi s Kate: Britové nám vládnout nebudou!

Tady ti pšenka nepokvete, jako by říkal premiér Williamovi.
Tady ti pšenka nepokvete, jako by říkal premiér Williamovi. (Foto Reuters)

Hodně studenou sprchu zažili vévoda William (39) s chotí Kate (40) po příletu na Jamajku. Místo opěvování se dočkali protestů obyvatel a chladného přijetí od tamního premiéra Andrewa Holnesse (49).

Vévoda a vévodkyně z Cambridge se na osmidenní putování po oblasti Karibiku vydali v rámci zlepšování diplomatických vztahů. To se ale v případě Jamajky, která je formálně zhruba 300 let pod koloniální nadvládou Británie, jaksi nekonalo... „Můj národ hodlá jít dál,“ sdělil Holness princi Williamovi hned po příjezdu s tím, že se chce trhnout od monarchie. „Hodláme naplnit svůj osud jako nezávislá, rozvinutá a prosperující země,“ oznámil s tím, že mezi Anglií a Jamajkou zůstaly dodnes nevyřešené problémy.

Blesk Podcast: Harryho k alkoholu a večírkům přivedl William, říká spisovatel Robert Lacey

Video se připravuje ...

Holness už vloni uvedl, že nepochybuje o tom, že se Jamajka stane republikou, a tak sklidil pozitivní ohlasy u svého lidu. Proti návštěvě Williama a Kate se totiž na Jamajce bouřlivě protestovalo. Jenže odstřihnutí od britské monarchie zřejmě nenastane ze dne na den. Podle politiků by ještě letos mohlo proběhnout referendum. Pokud by Jamajčané skutečně odhlasovali změnu svého statusu, oficiálně by se země mohla stát republikou zhruba za dva další roky.

Princ William a Harry

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.