15 let od smrti Svobody: NEVYSLYŠENÉ VOLÁNÍ O POMOC | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

15 let od smrti Svobody: NEVYSLYŠENÉ VOLÁNÍ O POMOC

Na vyhlašování ceny TýTý.
Na vyhlašování ceny TýTý. (Profimedia)

Ode dne, kdy si jeden z největších hudebních talentů Česka vzal život, uplyne brzy 15 let. Možná, že by tenkrát bylo všechno jinak, kdyby se Karel Svoboda (†68) dovolal docentu Janu Malému...

Rok 2007 začal pro Vendulu Svobodovou, dneš již Pizingerovou (49), tragédií. Svého muže našla u vjezdových vrat v kaluži krve, s prostřelenou hlavou. Krátce před tím se přitom s manželem domlouvala, že se staví pro čínu a společně pověčeří, možná že i u sklenky vína. Vendula totiž úspěšně složila zkoušku z marketingu. 

Že trpí Karel Svoboda depresemi věděla - vědělo to i jeho okolí. Už při práci na muzikálu Golem jej popadaly běsy, které Pizingerová popsala v knize Téma na román. „Přišel za námi s Kubou do kuchyně, pistoli si strčil do pusy a začal nám názorně s podivným výrazem v očích ukazovat, co taky může udělat,“ popsala jednu z děsivých scén.

Unikátní dokument o Karlu Svobodovi vstoupí v lednu do českých kin

Video se připravuje ...

Pizingerová od Svobody v tu dobu odjížděla do kanceláře Kapky naděje, tehdy ani ne dvouletého Kubu nechávala chůvě. Karel ji následně trestal za to, že s ním a jeho bolestí netráví každou minutu. Jednou prý simuloval infarkt. Ležel na zemi, zadržoval dech. „Karle, tohle všechno vidí tvoje dítě!“ naléhala na něj Vendula, v tu dobu už Svoboda viděl černě. Pomoc psychiatra však odmítal, bál se, že se jeho psychické stavy dostanou na veřejnost.  

Jeho stav se ještě zhoršil po dokončení muziálu Golem. Po jeho premiéře, dva měsíce před smrtí, měl před Michelem Fleischmannem prohlásit: „Už mě ten život tady nebaví… Je třeba to skončit!“ jak sám Fleischmann už dříve popsal Blesku. Od té doby byly jeho nálady jako na houpačce. Občasné světlé chvíle střídaly hluboké deprese, pocity marnotratnosti a beznaděje. 

28. ledna Svoboda nejkritičtější moment nepřekonal. Volal sice SOS, příteli a lékaři z IKEM Malému, ovšem nedovolal se. Sám Malý byl akorát po operaci bez telefonu. Svoboda vyšel ven na zahradu jen ve svetru, přiložil si pistoli ke spánku a zmačkl spoušť...

Smrt v případu ztracené Míši. A kdo zdědil miliony po Svobodovi?

Video se připravuje ...

 



Přečtěte si
kari1
26. 1. 2022 • 14:26

mbmb
25. 1. 2022 • 16:15

Za všechno se platí. Hoši s Jeban ,Štaidl,Gott i tenhle byli nakoupení režimem a kopírovali "západ" a měli tetky do postele,tašku banánů a rifle! Teď si vydržuje stará Vendula mladého . Kvalitní partner který se veze viz Hanka Zaňáková to není IQ zero

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.