Streepová se ve filmovém trháku předvedla: Srovnávají ji s Trumpem? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Streepová se ve filmovém trháku předvedla: Srovnávají ji s Trumpem?

Meryl, lídr, který myslí jen na sebe.
Meryl, lídr, který myslí jen na sebe. (Foto Netflix)

Ignorantská, prospěchářská, populistická, povrchní a taky trochu přitroublá! Prezidentka Spojených států v podání Meryl Streepové (72) je dokonalá, vtipná ženská kopie minulého šéfa Bílého domu. V novém filmovém trháku Don’t Look Up (česky K zemi hleď!) ve zkratce reprezentuje politiky tohoto světa.

Když jí dvojice astronomů přijde říct, že se k Zemi řítí kometa velká jako Mount Everest a za půl roku spadne do Tichého oceánu, nechá je nejprve celý den čekat na audienci. Pak řeší své (ne)kouření, k tomu sexuální skandál stranického kolegy a nakonec se snaží 100% pravděpodobnost srážky usmlouvat na pár procent. „Volič chce naději, možnosti,“ mávne rukou. Bagatelizuje hrozbu, aby to znělo přijatelněji pro nadcházející volby. Režisér Adam McKay (53) dostal ty největší hvězdy, jaké si usmyslel. Leonardo DiCapiro, Jennifer Lawrencová, Cate Blanchettová, Jonah Hill a především Meryl Streepová! „V jednu chvíli jsem se přistihl, že mi je trapné, jaké skvělé mám herce pro můj film, a omlouval jsem se v duchu svým kolegům,“ líčil McKay. 

Trailer na film K zemi hleď!

Video se připravuje ...

NSPIRACÍ ABSURDITA VŮDCŮ

Nicméně pro filmovou prezidentku USA Janie Orleanovou neměl ani rozepsaný monolog, který vede k astronomům. „Byla to čirá improvizace, mluvila spatra.“ Streepová si prý roli náramně užila, ani jednou veřejně nezmínila, že paroduje Donalda Trumpa. „Inspirovali mě absurdní lidé na veřejných pozicích, kteří bezostyšně hromadí moc, peníze, a ještě víc peněz a ještě více moci,“ řekla k roli na tiskovce. Zásadními ingrediencemi byly hlavně sebeláska, a také krásné nehty a vlasy… Podle režiséra měla být ze 70 procent celebritou a z 30 procent politikem veskrze vyčůraným, bezskrupulózním a bez kapky studu. „Narcistická, směšná vůdkyně světa, která nechápe to naléhavé, smrtelné nebezpečí.“ Kometa směřující k Zemi je metaforou klimatické krize a dalších problémů planety, postava prezidentky je smutné sdělení, kam politika směřuje. „Byla dokonalá, byla tak nekompetentní a v jádru zločinná,“ vysekla poklonu herecká kolegyně Lawrencová.

VZKAZ VĚDCŮM

Černá komedie s apokalyptickou zápletkou je ovšem také o tom, že »zákazník má vždy pravdu « a že se jde na ruku tomu, kdo platí (volí). „Co chcete, musíte dostat, co chcete slyšet, to uslyšíte. Uspokojit poptávku, je to kritika politiky, televize, sociálních médií, žurnalistiky. A nás všech, kteří se s tím spokojíme,“ uzavírá McKay.

Celý článek naleznete v tištěné podobě Nedělního Aha! (2. 1. 2022)

Zeman o Trumpově konci v úřadu: „Zbabělost odcházejícího politika“

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.