Kontroverzní švýcarský umělec umí recyklovat: Z ho*en dělá diamanty! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Kontroverzní švýcarský umělec umí recyklovat: Z ho*en dělá diamanty!

Kameny jsou prý k nerozeznání od pravých diamantů.
Kameny jsou prý k nerozeznání od pravých diamantů. (Foto Profimedia.cz)

Říká se, že diamanty jsou nejlepším přítelem žen. Nad těmi od švýcarského umělce Christopha Büchela (55) by ale nejedna z nich jistě ohrnula nos. Drahé kameny totiž vyrábí z vlastních výkalů!

Chození na »velkou stranu« zní najednou jako skvělý byznys a recept na zbohatnutí. Správně ale tušíte, že tu něco smrdí. Udělat z ho*vna kuličku, natož diamant, není vůbec snadné! Büchel nejdřív z výkalů extrahuje uhlík, který následně přeměňuje na grafit a ten pak dlouhé týdny lisuje pod velkým tlakem kolem 80 000 barů a vystavuje teplotám přes 1800 stupňů Celsia. Výsledkem je surový diamant, který se dále zpracovává pomocí řezání a broušení. Když má kámen konečně ten správný tvar a lesk, dostane od Büchela nálepku »umělecké ho*no«. Ač zní celý proces dost bizarně, Švýcar jen pomocí vysokého tlaku a teplot napodobuje to, co se děje v samém nitru naší matičky Země. Jen s tím rozdílem, že tam se diamanty rodí miliardy let... Büchel se také pyšní tím, že kameny s jeho DNA jsou takřka k nerozeznání od skutečných diamantů.

Vystavoval vrak smrti

Provokativními akcemi je Büchel vyhlášený. V roce 2019 třeba na benátském bienále vystavoval vrak lodi, na níž se stovky uprchlíků snažily dostat do Evropy. Odhadem 800 jich ale tehdy zemřelo. Před čtyřmi lety zase na stejném místě předělal nepoužívaný kostel Santa Maria Misericordia na mešitu. Po dvou týdnech ji však policie musela zavřít. Exkrementy v plechovkách Büchel není první, kdo vytváří svá díla z exkrementů. Už před 60 lety naplnil italský umělec Piero Manzoni (†29) své výkaly do 90 plechovek a nabízel je za tehdejší cenu zlata. Jedna z plechovek s etiketou »100% čisté umělcovo ho*no« ale začala na výstavě v dánském muzeu umění kvůli nesprávnému skladování vytékat a případ skončil u soudu.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.