Miloš Zeman z nemocnice: Konec paktu moci s Babišem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Miloš Zeman z nemocnice: Konec paktu moci s Babišem!

Prezident Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman (Profimedia.cz)

Po 26 dnech, co se Miloš Zeman (77) léčí v Ústřední vojenské nemocnici, prezident poprvé promluvil k veřejnosti. V rozhovoru pro Frekvenci 1 prozradil, že mu pobyt ve špitále pomohl, i to, že při jmenování Petra Fialy (57, ODS) premiérem nečeká problémy.

Teprve ve čtvrtek prezidenta přeložili z oddělení intenzivní péče na standardní pokoj. Podle svého kancléře Vratislava Mynáře (54) ale hlava státu celou dobu na lůžku pracovala a už na včerejšek si naplánovala jednání s premiérem Andrejem Babiše (67, ANO). Kvůli covidovým pravidlům v ÚVN ovšem jen přes telefon.

Proč mě nepustili?

„Bavil jsem se s prezidentem o tom, proč jsem dnes nemohl dostat 15 minut ho navštívit, když jsem třikrát očkovaný a nosím respirátor,“ postěžoval si později Babiš. Podle Mynáře ale za Zemanem nyní může jen on sám, první dáma Ivana Zemanová (56) a dcera Kateřina (27). „Ptal se mě, jestli platí to, co se dočetl v médiích, že kdyby mě pověřil, že bych to odmítl. A já jsem mu řekl, že ano...“ dodal Babiš. Osobně se prý setkají, až to půjde.

Rozhovor s prezidentem Milošem Zemanem:

Video se připravuje ...

Radost v ODS

To, že šéfa koalice SPOLU Fialu co nejdříve pověří sestavením vlády, potvrdil v rozhovoru pro rádio prezident. Fialu jeho sdělení potěšilo. „Budu prezidenta informovat o tom, že zástupci obou koalic se dokázali velice rychle shodnout na hlavních programových principech a že jsou připraveni co nejdřív sestavit funkční vládu,“ uvedl budoucí premiér. Ten má se Zemanem jednat už dnes v jednu odpoledne, a to přes videohovor.

Co řekl prezident Frekvenci 1?

O tom, jak se cítí

„Představte si, že například už měsíc nekouřím. Neříkám, že mi to vydrží, ale měsíc, to už je docela dlouhá doba,“ pochlubil se prezident, jenž platí za vášnivého kuřáka. Podrobněji rozebral také důvod své hospitalizace i některé spekulace, které se kolem ní vyrojily: „Když mě do této nemocnice přivedli, tak to nevypadalo…můj skutečný stav je založen na tom, že mi nechutná jíst a že špatně trávím. A kroky, které se tady v nemocnici udělaly, vedly k tomu, že už jsem zcela normální a díky bohu za to."

K jmenování nové vlády

Jmenování Fialy příštím premiérem je podle Zemana v podstatě hotová věc: „Myslím si, že tam nebude žádný problém, a víte proč? Protože Andrej Babiš nemá zájem na tom stát se premiérem. Důvod je celkem prostý, že s ním nikdo nechce jednat,“ řekl prezident a dodal: „Udělám vše pro to, aby tato vláda vznikla co nejrychleji. Některé oficiality bude třeba omezit, například tuto vládu jmenuji v Lánech, a ne na Hradě, ale to existenci ani legitimitě vlády nijak nevadí.“

Tiskový brífink po skončení jednání lékařského konzilia k aktuálnímu stavu prezidenta Miloše Zemana

Video se připravuje ...

Konzilium: Naplno pracovat nemůže

Vůbec poprvé se včera sešlo devítičlenné lékařské konzilium pod vedením profesora Tomáše Zimy (55), které má posoudit prezidentův stav. Hlavní zjištění? Prezidentův stav se během pobytu v nemocnici skutečně zlepšil, i nadále je hospitalizce nutná. „V tento moment mu neumožňuje věnovat se naplno pracovním povinnostem,“ řekl Zima. Pro Aha! pak dodal, že konzilium se bude scházet přibližně jednou měsíčně, podle potřeby i častěji. A jaká je prognóza? „Charakter i manifestace základního onemocnění jsou jistě velmi závažné, upřesňování prognózy bude záviset na vývoji onemocnění, které je samo léčebně obtížně ovlivnitelné. Nezbytná je aktivní spolupráce pacienta,“ stojí ve zprávě konzilia.

Celý článek naleznete v tištěné podobě deníku Aha! (6. 11. 2021)



Přečtěte si
picoda
6. 11. 2021 • 14:24

mbmb

mbmb
6. 11. 2021 • 05:57

Nikoho to nezajima,opilci mají štěstí bude strašit dlouho dokud odporný buran Mynar a spol budou dojít stat

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.