Prezident stále v péči lékařů: Propustí Zemana v úterý? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Prezident stále v péči lékařů: Propustí Zemana v úterý?

Prezident Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman  (Reprofoto CNN Prima News)

Žádné vážné onemocnění, jen dehydratace a vyčerpání. To mělo být důvodem hospitalizace Miloše Zemana (76) v pražské Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN). Prezident zatím zůstává v péči lékařů, to jeho předchůdce, Václav Klaus (80), už je ze špitálu venku.

Do střešovické nemocnice se prezident i bývalá hlava státu dostali ve stejný den, tedy v úterý. Klaus tam byl kvůli vysokému tlaku, U Zemana pak vyšetření ukázala vyčerpání a dehydrataci.

Dostali dárky

Oba pány pak s dárky ve čtvrtek navštívil také premiér Andrej Babiš (67, ANO). „Dal jsem mu knížku Františka Koukolíka Bulšit. A pan prezident Klaus ode mě dostal med,“ upřesnil Babiš. Den nato pak z nemocnice bývalého prezidenta propustili.

Neumí odpočívat

„Já myslím, že už je to dobrý. Měl jsem šíleně vysoký tlak a žaludeční komplikace. Ale už se to stabilizovalo, cítím se dobře,“ řekl Klaus přítomným novinářům. Před odjezdem z ÚVN si postěžoval, že už se těší na svou postel, nemocniční lůžka jsou podle něj příliš malá a měkká. A že by měl dodržovat klidový režim? Tak to ani náhodou! „Neumím příliš odpočívat. Vracím se rovnou do práce v institutu,“ dodal exprezident s tím, že v nemocnici si nepřečetl ani žádnou knihu, čas si krátil časopisy.

Dva dny mlčení

Teprve ve čtvrtek – tedy po dvou dnech – Hrad prolomil mlčení a uvedl, která vyšetření a s jakým výsledkem prezident podstoupil. „Nyní dokončí rekondiční pobyt v Ústřední vojenské nemocnici v Praze, zahrnující infuze, v příštím týdnu plánuje prezident republiky normální pracovní program,“ uvedl mluvčí Jiří Ovčáček.

Zemanovo zdraví: Proč se za něj Schillerová modlí? A co další politici?

Video se připravuje ...

Úřaduje i z lůžka

Už na středu má Zeman naplánovanou schůzku s ministryní financí Alenou Schillerovou (57, za ANO) a šéfy ODS a SPD Petrem Fialou (57) a Tomiem Okamurou (49). Již ve čtvrtek prezident z nemocnice vyhlásil termíny voleb pro lidi v karanténě a také zaslal kondolenci slovenské hlavě státu Zuzaně Čaputové (48), které zemřel otec.

Rodinná návštěva

Jak ale Aha! z hradních zdrojů zjistilo, mlčení o prezidentově zdraví mělo nejspíš své důvody – Zemanovi spolupracovníci čekali na to, jak dopadnou vyšetření. První dáma Ivana Zemanová (56) proto manžela každý den pilně navštěvovala. Včera za ním do nemocnice dorazila i s dcerou Kateřinou (27).

Andrej Babiš se v UVN potkal s prezidentem Zemanem.

Video se připravuje ...

Domů šel i Forejt

Bývalý protokolář Klause i Zemana Jindřich Forejt (43) ukončil včera tříměsíční rehabilitační pobyt v Kladrubech. Ten musel absolvovat poté, co jej letos v březnu postihla mrtvice. Jak Forejt řekl Aha!, musel se znovu naučit chodit. „Ta fyzická rehabilitace je asi nejpodstatnější, protože tomu odpovídá i ta psychika. Děláte pokroky a začínáte mít radost z kaž dé maličkosti, z každé maličkosti se radujete, z pohybu i z pohybu ruky,“ řekl. Teď se prý těší, že se brzy s bývalým šéfem, Václavem Klausem, vydá na procházku.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.