10 let od letecké tragédie v Jaroslavli: Znectili zemřelé! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

10 let od letecké tragédie v Jaroslavli: Znectili zemřelé!

Nejtemnější hokejový den: v Jaroslavli vyhasly i tři české životy
Nejtemnější hokejový den: v Jaroslavli vyhasly i tři české životy (Koláž iSport.cz)

Nikdy neříkej nikdy. Navíc když můžeš sliby pošlapat památku 44 zesnulých. Datum 7. září bylo pro KHL navzdory proklamacím zapovězeno jen šest let. A včera, v den 10. výročí leteckého neštěstí, poprvé ve smutný den nechali hrát i samotný tým Jaroslavle.

„Dne 7. září se nehrají žádné zápasy KHL. A tak to bude navždy,“ skálopevně hlásal oficiální účet ruské soutěže v roce 2016. Tedy pět let po tragédii, která stála život i Karla Rachůnka (†32), Jana Marka (†31) a Josefa Vašíčka (†30). Tahle zásadovost vydržela lize už jen v následující sezoně. Pak se zčistajasna korouhev otočila a v roce 2018 se v nejčernější den ruské hokejové historie uskutečnilo šest mačů.

„Dnes budeme hrát hokej v památce na 37 mužů Lokomotivu, které jsme ztratili,“ popřela KHL sama sebe. I poté ale přes jednu další zásadu nejel vlak. Ta padla až včera. Deset let poté, co se letadlo s celým týmem cestujícím k utkání do Minsku po startu zřítilo na břeh Volhy, hrála Jaroslavl v den výročí zápas. A to právě proti Minsku. Z pět let starého nekompromisního prohlášení nezůstalo nic. Včerejšímu zápasu v jaroslavlské aréně předcházela řada akcí na uctění památky zesnulých. Zahájila je ranní bohoslužba v katedrále Nanebevzetí Panny Marie, poté se přítomní blízcí přesunuli na hřbitov Leontief, kde je řada obětí pochována. Nechyběla ani setkání u památníku před halou či přímo na místě tragédie u letiště Tunošna.

10 let od tragédie Lokomotivu Jaroslavl: ruský šlendrián, viník unikl trestu

Video se připravuje ...

Tady odpočívají již 10 let

Ani po deseti letech na ně nezapomněli. Jejich nejbližší, kamarádi i fanoušci. Zlínský hrob Karla Rachůnka, havlíčkobrodský Josefa Vašíčka i jindřichohradecký Jana Marka zaplavily v den smutného výročí kytky, svíčky i věnce od těch, kteří se snaží žít bez nich nový život, ale zároveň si navždy uchovat na ně památku.

Rodiče zesnulého hrdiny Josefa Vašíčka: Odmítli pozvání do Ruska

Zazvonil jim telefon, na druhé straně drátu se ozval manažer hokejové Jaroslavle. Josefa a Magdu Vašíčkovi, rodiče zesnulého Pepíka (†30), zval na včerejší pietu do Jaroslavle. „Nepoletíme,“ odpověděl mu Josef. „Nechce se nám, bylo by to pro nás stresující prostředí,“ vysvětlit Aha!, proč se tak rozhodli. „Je to deset let, ale ještě jsme to z myslí nevytěsnili. Říkáte si, že musíte, ale nejde to, když přijdete o syna. Žijeme, ale probíráme se z toho dodnes,“ svěřil se s žalem, který i po celé dekádě tíží jejich srdce. Naštěstí mají s Magdou dál pro co žít – jsou to tři vnoučata jejich dcery.

Z TRAGÉDIE UDĚLALI LOVE STORY

Desetileté výročí neštěstí si v Rusku připomenou i filmem. Do tamních kin jde zítra film Nebeský tým, jehož děj se odehrává na pozadí letecké katastrofy Jaroslavli. Že by šlo o pokus o rekonstrukci událostí z roku 2011, se však nezdá. „V zásadě to není film sportu. Všechny moje filmové příběhy jsou love story a tenhle není výjimkou. Jen jde o jinou formu lásky,“ vysvětloval režisér Alenikov, který měl k ruce rady legendárního Fetisova. Kdo si zahrál české kluky, kteří se mihli v upoutávce na film? To je zřejmě nepodstatné. „Vtip je v tom, že jsme se rozhodli hráče během záběrů na ledě vůbec nezabírat do tváře,“ oznámil »rejža«.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.