Seriál s Vaculíkem otevřel 13. komnatu školství: MONSTRA V LAVICÍCH? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Seriál s Vaculíkem otevřel 13. komnatu školství: MONSTRA V LAVICÍCH?

Lukáš Vaculík přestane učit a začne hlídat práva ve školství.
Lukáš Vaculík přestane učit a začne hlídat práva ve školství. (Foto Aha! – Marek Pátek, ČT)

Čelil smrti kolegyně. Kdo za ni vlastně může? Lukáš Vaculík (59) poprvé zasahoval jako školský ombudsman. Herec se coby oblíbený učitel Aleš Pelán stal z pedagoga ochráncem práv rodičů a dětí. Hrdina Ochránce, seriálu plného emocí, řešil první z deseti příběhů, které jsou inspirovány skutečnými událostmi.

První díl ukázal drsné prostředí střední školy. Studenti šikanovali svou učitelku, která nakonec zemřela. Vysmívali se jí, vulgárně jí nadávali, bránili jí ve výuce. „Paradoxně si myslím, že to není ztracená generace,“ říká ale Vaculík. „Dnešní mladí mi přijdou daleko vyzrálejší a rozumnější, než jsme byli my. Mají větší rozhled,“ dodává. A jedním dechem přidává informaci, že on sám na střední školu moc nechodil, a tak si ani nestihl udělat mezi učiteli nepřátele.

Scenáristé seriálu Tomáš Feřtek (59), Matěj Podzimek (40) a Michal Reitler (51) čerpali pro psaní inspiraci ze skutečných kauz, které ve svém čase hýbaly republikou. „Ano, znal jsem z médií třeba právě kauzu z prvního dílu. Ale líbí se mi na tom právě ta nejednoznačnost: médii proběhlo, že kluci ušikanovali učitelku, ale tím to skončilo, nikde nebylo zmíněno ono »b«. Takže když jsem si scénář četl poprvé, vůbec jsem si to nespojil s touto kauzou,“ přiznal Vaculík.

Lukáš Vaculík: V novém seriálu si ho ochočil pes!

Video se připravuje ...

Ponižovaná učitelka

Včerejší případ, jenž řešil v prvním díle nového seriálu Vaculík, nalezl předobraz v události, která se stala před 5 lety na SPŠ Na Třebešíně. Pětapadesátiletá angličtinářka Ludmila V. (†55) čelila už delší dobu napadání ze strany tří průmyslováků. Usvědčilo je video od spolužáků, na němž je zachyceno, jak ji obtěžují, křičí na ni a ponižují ji. Pedagožka následně po nějaké době zemřela. Policie vyšetřování uzavřela s tím, že smrt učitelky se šikanou nesouvisí. Žena v lednu 2016 zkolabovala a o několik týdnů později v nemocnici zemřela na krvácení do mozku.

Lékaři tvrdili, že se na ní mohl podepsat dlouhodobý stres. Kvůli nízkému věku obžalovaných se veřejnost nemohla účastnit soudního jednání a není znám ani rozsudek. Studenti byli obžalování z výtržnictví a omezování osobní svobody. Hrozil jim až rok vězení. Sama škola trojici nejprve potrestala podmínečným vyloučením a trojkou z chování, později agresory vyhodila. Tehdejší ředitel František Bártl, jenž působil jako profesor matematiky, byl odvolán. Spolu se zástupkyní trvali na tom, že vedení školy v řešení případu šikany nechybovalo. Pražští radní jej odstavili, on pak žaloval neplatnost svého odvolání. Soud skončil smírem.

Nejlepší přítel Lukáš Vaculíka aneb jak se hledá psí hvězda

Video se připravuje ...



Přečtěte si
zlobit
6. 9. 2021 • 11:52

Ano, pila, ale o tom ten celý díl nebyl, je potřeba ho vidět celý.

govana
6. 9. 2021 • 07:47

neviděla celé. Tak pila ta učitelka nebo né?

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.