Gustav Oplustil slaví 95: Nechal prodat Karlštejn! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Gustav Oplustil slaví 95: Nechal prodat Karlštejn!

Gustav Oplustil
Gustav Oplustil (Foto Aha! – Michal Protivanský, ČT, archiv G. Oplustila, ara)

Na dortu dnes Gustav Oplustil sfoukne neuvěřitelných 95 svíček. A scenárista a režisér, který nechal ve filmu Velká sázka o malé pivo prodat Karlštejn, při té příležitosti přiznal, že pláče.

„Je pro mě záhada, proč už se nevyrábí kvalitní zábavné pořady. Kdybych měl dnes nějaký udělat, nevěděl bych, komu z bavičů ho svěřit,“ posteskl si oslavenec. „V šedesátých letech začínal vznikat úplně nový druh humoru, který stál za to. Byl to chytrý, čistý humor bez urážení. I dnes se u něj stále bavím,“ komentuje Oplustil.

Oslavenec je autorem scénáře komedie Dva muži hlásí příchod, To byla svatba, strýčku nebo cyklu Úsměvy. A především trilogie filmů o věčném záletníkovi Alfonsi Karáskovi, kterého bravurně ztvárnil Miloš Kopecký. „Chybí tu mnoho osobností. Jednoznačně Milda Kopecký, Vláďa Menšík Felix Holzmann. Televizní dramaturgové věděli, že když obsadí tyto zaběhnuté legendy, tak to bude takzvaně hrát samo. Třeba Vláďa Menšík nikdy nezahrál jednu scénku stejně. Přestože je měl od scenáristů napsané, tak vždy improvizoval, ale působilo to přirozeně,“ popsal.

Legendární scenárista Gustav Oplustil slaví 90! Jak mu slouží zdraví?

Video se připravuje ...

1,5 milionu za hrad

Když Oplustil psal scénář k Velké sázce o malé pivo, inspiroval se nechvalně proslulým Josefem Jelínkem zvaným Harry. Ten se do povědomí české prvorepublikové veřejnosti zapsal oslnivou dráhou podvodníka mezinárodního formátu. Exkluzivní obchod neboli podvod s prodejem hradu Karlštejn mu vynesl třicet tisíc dolarů (tehdy 1,5 milionu korun) v podobě zálohy na odprodej »jeho« hradu. Oplustilův příběh nás zavádí do roku 1946 a jednoho výtečného baru mezi postavy pražské galerky. Profesionální podvodník, nazývaný Inženýr (O. Kaiser), se vsadí s kapsářem Franzem (J. Lábus), že bohatému Američanovi, který je momentálně v Praze, prodá hrad Karlštejn...

Leoš Noha čeká dva roky na nové srdce! A slzy Dády pro rodinu Štaidlových

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.