PŘEDPOVĚĎ POČASÍ: Po tropech přijde prudké ochlazení?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

PŘEDPOVĚĎ POČASÍ: Po tropech přijde prudké ochlazení?!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Blesk: Tonda Tran)

Přestože v týdnu si Česko od pětatřicetistupňových veder uleví díky vydatným bouřkám, výraznější ochlazení, které meteorologové očekávali už zítra, přijde až koncem týdne.

„Může za to frontální rozhraní vlnící se nad naším územím. Zabraňuje odlivu teplého vzduchu nad východní Evropou a zároveň přílivu chladnějšího vzduchu od západu,“ vysvětlila Aha! meteoroložka Dagmar Honsová. Teploty budou klesat pozvolna stupínek po stupínku. Ve výsledku se koncem pracovního týdne oproti uplynulému víkendu ochladí o více než 10°C. „Ve čtvrtek odpoledne dosáhnou na většině území nanejvýš 24 stupňů a podobně bude až do neděle,“ dodala Honsová.

Lesy poskytují únik před vedrem: Stezka vzácných žlutých upolínů

Před horkem, které v Česku zmírní bouřky, je radno se ukrýt. A proč ne třeba do lesa? Pokud vyrazíte do toho Slavkovského na Chebsku, naskytne se vám vzácná podívaná na rozkvetlou louku plnou žlutých upolínů.

Oblast u obce Prameny je jedním z nejkrásnějších a druhově nejbohatších koutů Slavkovského lesa. „Botanický průzkum zde potvrdil výskyt celkem 219 druhů rostlin, z nichž 34 je vzácných a uvedených v Červeném seznamu a 16 zvláště chráněných. To dokládá neobyčejnou botanickou hodnotu Upolínové louky,” říká botanička Jana Rolková ze Správy CHKO Slavkovský les. Významnou lokalitu se odborníci rozhodli přiblížit turistům. V místě louky zrekonstruovali a slavnostně otevřeli naučnou stezku. Místo je od roku 1990 vyhlášeno národní přírodní památkou.

Žluté květy v ohrožení

Upolíny jsou ohrožený druh dorůstající do výšky až 100 cm. Nalézt ho můžete na zachovalých vlhkých nehnojených loukách. „Ještě stále ho naštěstí můžeme obdivovat na desítkách lokalit Karlovarského kraje,” doplňuje Přemysl Tájek ze Správy CHKO Slavkovský les.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.