PŘEDPOVĚĎ POČASÍ: Na Česko udeřilo 26 325 blesků! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

PŘEDPOVĚĎ POČASÍ: Na Česko udeřilo 26 325 blesků!

Pohled z karvinského sídliště nad Beskydy. Bouře přinesla děsivý mrak i přívalový déšť.
Pohled z karvinského sídliště nad Beskydy. Bouře přinesla děsivý mrak i přívalový déšť. (Foto Zdeněk Smištík, Ladislav Štulpa, HZS, ČTK/P. Sznapka)

Ledoví muži letos nepřinesli mráz, ale mohutnou bouři a lokální povodně. Během středy udeřilo 26 325 blesků a voda způsobila mnohamilionové škody. Mnoho domácností mělo vytopené sklepy nebo zůstalo bez elektřiny.

Pankrác, první z ledových mužů, udeřil ve středu nezvykle silným deštěm. Na Moravě dopadlo na některých místech až 65 mm srážek, tedy téměř stejně co normálně za celý květen.

Bahno a popadané stromy

Jen v Olomouckém a Jihomoravském kraji vyjížděli hasiči krotit živel 65krát, nejčastěji po přívalových deštích odčerpávali vodu ze zatopených sklepů nebo odklízeli bahno a polámané stromy. Nejtěžší situace byla zřejmě v Šilheřovicích na Opavsku. „Voda a bahno zasáhly desítky domů. Bahno je i na silnicích. Nyní začínáme s jeho postupným odstraňováním,“ řekl starosta obce Radek Káňa.

Bouře a lijáky pokračují

Počasí se neumoudřilo ani včera a vydatně pršelo především na severu a severovýchodě. První stupeň povodňové pohotovosti překročilo množství řek napříč Českem, v povodí řek Úslavy, Klabavy, Litavky, Střely, Rakovnického potoka a dolní Berounky pak mohl být krátkodobě překročen dokonce třetí stupeň. „I během pátečního dne očekáváme občas přeháňky nebo déšť, který bude ustávat až ve večerních hodinách a povodňová situace se tak bude uklidňovat,“ řekla deníku Aha! meteoroložka Dagmar Honsová.

Víte, že...

...průměrný květnový srážkový úhrn je 69 milimetrů? ...na některých místech Česka byl tento úhrn překročen jen za posledních 48 hodin?

Tisíce domácností bez proudu

Po bouři zůstaly odstřiženy od elektrického proudu tisíce domácností. Nejhorší situace byla na Náchodsku a Trutnovsku, kde ranní bouře odstavila 2000 odběratelů. Během dne se energetikům podařilo dodávky z většiny obnovit, bez elektřiny zůstávalo i během odpoledne již jen okolo 300 odběratelů. Lokální výpadky byly hlášeny napříč celým Českem během středy i včerejška, zpravidla se je povedlo obnovit během několika hodin.

Jak bude?

  • Dnes: oblačno, místy s přeháňkami nebo občasným deštěm. Den 12 až 16 °C. Zítra: oblačno, místy s přeháňkami, přechodně polojasno. Noc 4 až 8 °C, den 15 až 19 °C.
  • Neděle: oblačno až polojasno místy s přeháňkami. Noc 5 až 9 °C, den 15 až 19 °C.
  • Pondělí: oblačno až polojasno, během dne až zataženo, místy s přeháňkami nebo deštěm. Noc 4 až 8 °C, den 15 až 19 °C.
  • Úterý: oblačno až polojasno, během dne až zataženo místy s přeháňkami nebo deštěm. Noc 5 až 9 °C, den 14 až 18 °C.
  • Středa: oblačno, během dne až zataženo místy s přeháňkami nebo deštěm. Noc 5 až 9 °C, den 14 až 18 °C.
  • Čtvrtek: oblačno až polojasno, ojediněle s přeháňkami nebo deštěm. Noc 5 až 9 °C, den 13 až 17 °C.
  • Pátek: oblačno až polojasno, ojediněle přeháňkami. Noc 5 až 9 °C, den 15 až 19 °C.
  • Sobota: polojasno, jen přechodně oblačno a ojediněle s přeháňkami. Noc 6 až 10 °C, den 16 až 20 °C.
  • Neděle: polojasno, přechodně oblačno a ojediněle s přeháňkami. Noc 7 až 11 °C, den 16 až 20 °C.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.