Nouzový stav skončil: Co vše se dnes změní! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Nouzový stav skončil: Co vše se dnes změní!

Zoologické zahrady obnovily provoz ve venkovních prostorech. Naplnit ale mohou maximálně 20 procent kapacity.
Zoologické zahrady obnovily provoz ve venkovních prostorech. Naplnit ale mohou maximálně 20 procent kapacity. (Foto Aha! – T. Tran, D. Černovský, D. Malík, A. Malachovský, J. Slabý, Nemocnice Kyjov)

S nedělní půlnocí skončil nouzový stav, který tu s námi byl nepřetržitě od loňského 5. října. Nejmenší školáci se vracejí do svých lavic, otevírají se okresy, některé obchody a služby. Sportování v hojnějším počtu však ministr zdravotnictví Petr Arenberger (62, za ANO) prozatím zazdil.

Na farmářské trhy i do zoo
S nutnými omezeními se dnes otevřely také farmářské trhy. Prodejci ale nesmějí nabízet jídlo a pití, které je určeno k přímé konzumaci. Povolena nejsou ani místa k sezení. Zoologické a botanické zahrady ode dneška obnovily provoz ve venkovních prostorech. Naplnit ale mohou maximálně 20 procent kapacity.

Po skupinkách zpátky v lavicích
Zatím se k prezenční výuce vrátili jenom žáci 1. stupně základních škol. Jednotlivé třídy se navíc po týdnu střídají. Školáci jsou 2x týdně testováni antigenními testy a povinné zůstaly i roušky. Zároveň se do mateřských škol vrátili předškoláci. Výjimku pak tvoří školy na Děčínsku, kde se ti nejmenší kvůli nepříznivé epidemické situaci vrátí do lavic až za týden.

Fungují autoškoly i opravny
Zatímco doteď bylo možné absolvovat v autoškolách jen jízdy, dnešním dnem mohou zájemci o řidičák skládat také zkoušky. Od dnešního dne také lidé nejsou odkázáni jen na autoservis ve svém okrese – zajet se svým autem mohou do jakékoliv opravny. Nově také mohou vejít do útrob servisu. Dosud platilo, že přebírání auta technikem probíhalo výhradně venku.

V provozu čistírny i prádelny
Otevřely se prodejny s dětským textilem, obuví, i papírnictví. Fungují i obchody s pietním zbožím. V provozu jsou znovu čistírny, prádelny, zámečnictví, provozovny oprav zařízení pro domácnosti. Nadále ale platí režimová opatření, jako jsou dvoumetrové rozestupy a jeden zákazník na 15 metrů čtverečních. Otevřeny už mohou být také knihovny.

Na výlety i pivko v parku
Lidé mohou bez uvedení důvodu opět volně cestovat mezi jednotlivými okresy. Nově už neplatí ani zákaz nočního vycházení, který platil mezi 21. hodinou večerní a 5. hodinou ráno. S nouzovým stavem rovněž skončil zákaz popíjení alkoholu na veřejnosti. Stále uzavřené restaurace tak mohou servírovat točené přes výdejní okénka.

Zásah do sportu i oslav
Ještě do uplynulého víkendu to vypadalo, že by se Češi mohli stýkat v počtu do 20 osob venku a 10 uvnitř, slavit i sportovat. Vláda ale na návrh ministra Arenbergera setkávání omezí. A to na 2 lidi venku a 2 lidi uvnitř. „Snažíme se zejména o to, abychom udrželi děti ve školkách a školách. Při rozvolňování musíme postupovat uvážlivě a nesmíme udělat stejnou chybu jako v minulosti,“ vysvětloval ministr rozhodnutí.

Porod i návštěva odsouzeného
I nadále platí zákaz všech návštěv v nemocnicích s výjimkou návštěv nezletilých pacientů, lidí s omezenou svéprávností nebo v terminálním stadiu onemocnění. U porodů může být ode dneška jakákoliv třetí osoba, která buď doloží negativní test starý nejvýše 48 hodin, doklad o dokončeném očkování proti onemocnění, nebo prokáže, že covid prodělala nejvýše 90 dní předtím, než může být u porodu přítomna. Skončil rovněž zákaz návštěv ve věznicích a detenčních zařízeních, který platil od října.

Vakcíny pro další skupiny
Zaregistrovat k očkování proti covid-19 se ode dneška mohou i zbývající chronicky nemocní pacienti, kteří k vakcíně zatím neměli přístup. Jde například o pacienty se vzácnými genetickými onemocněními či lidi, kteří například kvůli intelektovému deficitu nebo jiným postižením nedokážou dodržovat protiepidemická opatření. Od středy se pak registrace otvírají pro skupiny lidí od 65 do 69 let.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.