PŘEDPOVĚĎ POČASÍ: Aprílové počasí čaruje, Česko zasypal sníh! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

PŘEDPOVĚĎ POČASÍ: Aprílové počasí čaruje, Česko zasypal sníh!

Úterý 6. dubna:  Nyní nasněžilo i v centru Prahy!
Úterý 6. dubna: Nyní nasněžilo i v centru Prahy! (Foto Aha! – T. Tran, ČTK/ V. Šimánek, O. Hájek,)

Ne nadarmo se říká: Nestálá jako dubnové počasí. Na konci pracovního týdne letní teploty, o víkendu si turisté užívali jasně modré oblohy a kouzelných výhledů z nově opravené Mariiny vyhlídky v Českém Švýcarsku u Jetřichovic. A potom Česko zasypal sníh.

Ve čtvrtek pětadvacet ve stínu, v neděli modré nebe i kouzelný západ slunce. Vyškrabat se na jeden ze symbolů Českého Švýcarska stojí za to v jakémkoliv počasí. A když je hezky a nebe zalijí červánky, je to romantika jako vystřižená z červené knihovny. On Ferdinant Kinský v roce 1856 věděl, proč tuhle požární pozorovatelnu zpřístupnit. Původně se skála jmenovala Velký Ostrý, ovšem nyní nese jméno po Kinského manželce Marii Anně. Altánek sice několikrát vyhořel, ale od letoška je nový.

Vrtkavé povětří

Po romantice se počasí aprílově zvrtlo. V pondělí napadlo patnáct centimetrů sněhu a nad ránem mrzlo i v nížinách. A tak se Češi z triček převlékli do svetrů a nyní znovu vytáhli i zimní bundy. „Kolem hluboké tlakové níže nad severní Skandinávií k nám proudí studený a vlhký vzduch od severozápadu,“ vysvětlují meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu. S nižšími teplotami musíme počítat i v nejbližších dnech. V pátek může být v noci i minus sedm stupňů. Pak se ale rychle oteplí. V neděli už nad ránem mrznout nebude a přes den naměříme i osmnáct stupňů. Počasí v dubnu je ve střední Evropě proměnlivé a nestálé dlouhodobě, nejde o žádný důsledek změny klimatu. A proč? Vzduch, a hlavně moře jsou ještě studené po zimě, ale sluneční záření už je často velmi intenzivní. Zemský povrch a spodní vrstva vzduchu se zahřívají, zatímco horní vrstvy vzduchu jsou ještě studené. Proto jsou vzdušné masy stále v pohybu.

Jak bude?

Dnes: zataženo, občasné sněžení, den 2 až 6 °C.
Zítra: oblačno, sněhové přeháňky, noc –3 až +1 °C, den 3 až 7 °C.
Pátek: polojasno, noc –7 až 0 °C, den 10 až 14 °C.
Sobota: oblačno, místy déšť, noc 0 až +4 °C, den 13 až 17 °C.
Neděle: polojasno, slabý déšť, noc 2 až 6 °C, den 14 až 18 °C.

Víte že...

...meteorologové varují řidiče, že dnes se může na silnicích tvořit náledí a v horách i sněhové jazyky?

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.