Zemřel spisovatel Steklač (†75): Psát nepřestal ani po ochrnutí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Zemřel spisovatel Vojtěch Steklač (†75): Psát nepřestal ani po ochrnutí!

Spisovatel Vojtěch Steklač.
Spisovatel Vojtěch Steklač. (ČTK)

Původně chtěl psát pro dospělé, kvůli zákazu ale tvořil pro děti. Díky němu celé generace mohou prožívat malá i velká dobrodružství. Spisovatel Vojtěch Steklač zemřel 6. ledna ve věku 75 let.

Smutná zpráva o úmrtí redaktora, scenáristy, překladatele, ale hlavně spisovatele Vojtěcha Steklače (†75) zarmoutila všechny, kdo vyrůstali na jeho knihách. Napsal jich zhruba stovku a smáli se u nich a prožívali první dobrodružství dnešní rodiče i jejich potomci. „Dostal jsem na začátku normalizace zákaz, ale netýkal se tvorby pro děti. Takže do mého osudu politika zasáhla příjemným způsobem, určila mi cestu, za kterou jsem vděčen,“ prozradil, jak se od touhy psát pro dospělé dostal k příběhům pro mladé čtenáře. Zůstal jim věrný 40 let.

Parta z Holešovic

Kým byl pro předchozí generace Jaroslav Foglar (†91), tím se pro děti díky svým Boříkovým lapáliím stal Steklač. Přitom přiznal, že Foglarovy knížky neměl rád. „Ale právě u Jestřába začal můj zájem o dětskou literaturu,“ řekl před časem časopisu Reflex. Příběhy kluků z pražských Holešovic – Boříka, Aleše, Čendy a Mirka, ale i jejich spolužáků, nezestárly ani po letech, přestože vycházely již od začátku 70. let.

Dáda a spol.

Mezi dalšími dětskými tituly včetně detektivek napsal Steklač na přelomu milénia i dvě knihy o dívčím hokejovém klubu Dáda a spol., opět se odehrávající v Holešovicích. Díky Steklačovým knihám tak nikdy nezaniknou jejich malebná a tajemná zákoutí, v nichž je možné zažít cokoli.

Tragický víkend showbyznysu: Zemřeli režisér Filip, zpěvák Stypka, hvězda Prostřeno a folkový zpěvák

Video se připravuje ...

Mrtvice ho nezastavila

V roce 2000, kdy bylo Steklačovi 55 let, zůstal po mrtvici částečně ochrnutý na vozíku. Později přišel o nohu a psát mohl jen jednou rukou. Tvorby se přesto nevzdával. „Jde to docela rychle. Aspoň 10 stran denně, abych potrénoval mozek a zaměstnal se. Jinak bych neměl proč tu bejt,“ prozradil Reflexu.

Kdo byl Vojtěch Steklač

Steklač se narodil v Příbrami, dětství prožil v pražských Holešovicích–Bubnech. Vystudoval sociologii a filozofii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Řadu let psal do dětských časopisů Ohníček a Pionýr, kde byl šéfredaktorem. V roce 1989 šéfoval pár měsíců časopisu Filip, než se stal dramaturgem Československé televize. Tím zůstal do roku 1991. První příběhy o Boříkovi vycházely v Ohníčku od roku 1970. Poté v několika edicích i knižně, v mnohatisícových nákladech. V letech 2006 a 2013 vydalo kompletní soubor jeho příběhů nazvaný Velké Boříkovy lapálie nakladatelství Albatros.

Utajená smrt Evy Jurinové! A Janečková po nevěrách manžela: I ona se přiznala

Video se připravuje ...

Od Boříka k Novákům

Až s příchodem 90. let se Steklač spisovatelské dráze začal věnovat naplno. Jeho poslední ‚Boříkovskou‘ knihou, se stala Pekelná třída a mejdan u Bohouška (2019). Autor působil i jako televizní scenárista, podílel se třeba i na seriálu Nováci televize Nova. Do knižní verze pak také převedl scénář Františka Pavlíčka (†80) Tři oříšky pro Popelku, podle nějž pohádku natočil Václav Vorlíček (†88).

 

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.