Prokletí klanu Nedvědů! Draze vykoupený úspěch | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Prokletí klanu Nedvědů! Krutě vykoupený úspěch

Nedvědi při koncertě na Konopišti.
Nedvědi při koncertě na Konopišti. (Martin Hykl / Aha)

Tolik bolestí, neduhů a pádů na samé dno na jednu rodinu, to někdo nahoře asi špatně spočítal?! Není to samo sebou. Bratři Nedvědové, slavní folkoví bardi, jsou roky stíháni ranami krutého osudu. Naposledy František, mladší z dvojice, oznámil, že bojuje s rakovinou plic.

František Nedvěd (73) to sdělil fanouškům minulý víkend. Do konce roku ho čeká ještě jedna chemoterapie, nemoc mu zasáhla hlasivky, špatně mluví a lékaři mu zakázali zpívat. „Tuhle jsem se v noci probudil a zazpíval jsem jeden a půl oktávy, což je určitá známka toho, že chemoterapie zabírá,“ vysílá pozitivní náladu, ale všichni vědí, že je to jen přání, nezlomná víra a známka pozitivního přístupu.

Hlas jako Bartoška

Občas se mu zatočí hlava, musí si jít lehnout, je slabý, také mnohem hůř dýchá. „Lékaři mi ovšem slíbili, že když se to povede, budu mít hlas jako Bartoška,“ vtipkuje. Optimistický tón si nařídil, sám dobře ví, že jeho zdravotní stav není bůhvíjaký. Na jaře mu dělali čtyřnásobný bypass, je také silný cukrovkář, občas mu haprují ledviny. Od patnácti kouří, většinu života dobrých čtyřicet denně. „Je pravda, že na Vánoce 2017 mi našli vodu na plicích a dlouho mě léčili antibiotky. O dva roky později mi z těla vypumpovali šestnáct litrů vody. Měl jsem nohy jako konve, žaludek i plíce plné vody.“ A to měl před lety zlomené obratle z tenisu, přišli na to po několika měsících a páteř mu vyztužili destičkami. „Ke vší smůle jsem po deseti letech sletěl ze schůdků, praštil se o betonovou podlahu a udělal jsem to znovu.“ Nová operace, další anestezie, nové destičky.

Jak bydlí zpěvák Jan Nedvěd? Do hudebního 3+kk dostal i klavír!

Video se připravuje ...

Chci umřít u cimbálu

Všechny nemoci a sklony k chřadnutí jsou očividně rodinným prokletím. Starší Honza Nedvěd (74), komplikovaný, ovšem talentem ještě obdařenější, oblíbený guru všech »kotlíkářů«, se roky potýká s psychickou poruchou. Podle psychiatrů trpí hraniční poruchou osobnosti, což může vysvětlovat jeho eskapády s mladinkými dívenkami. „Brácha je bohém, lítá hlavou v oblacích, měl plno avantýr. Snad právě proto mohl napsat tolik krásných písniček. Já jsem spíš pragmatický typ,“ líčí ještě František.

Honza měl silnou mrtvici v roce 1998, nikdy se z ní pořádně nevzpamatoval a z ní také mohou pramenit i psychické potíže. Prakticky neslyší, na jedno ucho vůbec, na druhé z dvaceti procent. Neustálé rozchody s bráchou jsou také důsledkem pozměněné povahy. „Také já částečně přicházím o sluch, co si budeme povídat,“ přidává se František. V roce 2002 vinou náhlé slabosti Honza sletěl z pěti metrů, rozbil si hlavu, zpřelámal žebra, prsty, rozbil klouby a způsobil si těžký otřes mozku. Odešel na revers z nemocnice a po týdnu se opět poroučel k zemi. „Nemám čas marodit. Jestli jednou nějak skončím, tak to bude na Slovácku u cimbálu, vypiju hodně slivovice a vína, usnu, a už se neprobudím,“ plánoval tehdy.

Silvestrovský speciál Tváře: Petr Rychlý zpívá s Honzou Nedvědem!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.