Hvězda Ordinace Morávková: Tajemná pátrání v archivu rodiny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Hvězda Ordinace Morávková: Tajemná pátrání v archivu rodiny!

Dana Morávková s manželem
Dana Morávková s manželem (archiv herečky)

Vydala se pátrat po svých kořenech a nestačila se divit! Dana Morávková (49) alias MUDr. Zdena Suchá ze seriálové Ordinace má v rodině samé významné osobnosti. Jejího prapradědečka Václava Morávka (†95) dokonce nazývali Vaše blahorodí!

Obec Jedousov na Pardubicku letos slaví 200 let od svého založení. Jednou z nejvýznamějších osobností byl právě hereččin prapradědeček, který žil v 19. století. „Pan Václav Morávek se zasloužil o samostatný Jedousov jako nikdo jiný,“ tvrdí současný starosta obce Jiří Kožený.

33 let starostou
Slavný předek hvězdy Ordinace byl vzdělaný rolník a buditel nadšený pro českou věc. Rozuměl i zpěvu a hudbě. V kostele hrával na varhany. Měl mnoho funkcí, mimo jiné byl 33 let starostou Jedousova a kupříkladu také členem c. k. školní rady. „Vůbec jsem netušila, jak skvělého člověka jsem měla mezi svými předky,“ svěřila Nedělnímu Aha! herečka. S manželem, skladatelem Petrem Maláskem (56), se proto vydala do Jedousova a nestačila prý žasnout. „Dodnes tam stojí kaplička, kterou nechal postavit v roce 1890, a místní se o ni skvěle starají,“ pochvalovala si Morávková.



Patriarcha Jedousovský
Václav Morávek zemřel 2. dubna 1915 ve svém domku v nedalekých Cholticích, kam odešel bydlet na odpočinek. Je pohřben v rodinné hrobce na choltickém hřbitově. Při jeho poslední cestě ho vyprovodil veliký zástup obyvatel. „Z úcty k němu se mu říkalo Patriarcha Jedousovský nebo Patriarcha Cholticka. Byl také oslovován Vaše blahorodí,“ dohledal v archivech starosta Jedousova Kožený.

Petr Malásek na pohřbu: Vadim Petrov byl můj muzikantský mentor!

Video se připravuje ...

Nebyl jediný
Nejen prapradědeček, aIe i další předci Dany Morávkové byli významnými občany Jedousova. Praděda Jan Morávek se stal stejně jako jeho otec starostou. Obec řídil 14 let, v letech 1907 až 1921. „Patřil mezi výrazné představitele Přeloučska a Cholticka, výrazně se zasloužil o formování samostatného československého státu na Přeloučsku,“ prozradil současný starosta. V roce 1906 se v Jedousově narodil také hereččin dědeček prof. ing. dr. Jaroslav Morávek.

Omluvili se za komunisty
Přestože šlo o významné rodáky, za minulého režimu se na ně v Jedousově snažili spíše zapomenout. „Po roce 1945 neměla vaše rodina na statku v naší obci rozhodně na růžích ustláno. Přijměte, prosím, omluvu,“ vzkázal herečce starosta Kožený s tím, že bude v Jedousově vždy vítána. Morávkovou to hluboce dojalo!

Dana Morávková po 11 letech končí v Ordinaci: Ona to ví od fanoušků, Čenský od Blesku!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
mord
13. 12. 2020 • 14:10

vigela přesto o níčteš a píšeš hloupá šmudlo

vigela
13. 12. 2020 • 09:34

Vskutku významní předci. Na stránkách Jedousova se uvádí, že stálý počet občanů této obce je asi 170. To už paní Morávková neví, čím by na sebe upozornila? Velmi ji nemusím. (Na Ordinaci se nedívám.)

blamal
13. 12. 2020 • 09:21

Fakt desne dulezity sdeleni. Boze muj. Chudak Malasek; az ta hydra skonci v Ordinaci, tak pokud ji zas nenajde dalsi kseft, kde se bude jeji prebujele ego realizovat, utyra a uotravuje ho doma k smrti.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.