Lohniský by oslavil stovku: Soudruhu profesore, už je čas... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Václav Lohniský by oslavil stovku: Soudruhu profesore, už je čas...

Václav Lohniský
Václav Lohniský (Archív)

Snaživý až podlézavý, neschopný patolízal. Filmový Viktor Hujer, archetypální šplhoun, žák večerní průmyslovky legendárního příjmení je synonymem zmíněných vlastností. Ve čtvrtek by se dožil stovky, resp. jeho představitel, herec a režisér Václav Lohniský (†59).

Vyhublý, s vysokým čelem a pronikavým pohledem, obdařený démonickým úsměvem a lehce skřehotavým hlasem, byl předurčen k rolím mizerů. „Soudruhu profesore, je čas, za minutu bude zvonit.“ Repliky z komedie Marečku, podejte mi pero (1976) zlidověly, stejně jako Hujer se navěky rovná kariérní podržtaška. Kultovní scéna, kterak jde Hujer upozornit profesora matematiky (Josef Abrhám) do sborovny, že za chvíli začíná hodina, patří ke zlatému fondu. Situace, kdy na třídní schůzku přijde početné příbuzenstvo, nebo když rumunské delegaci líčí, že to on vlastně vede celou fabriku, to pro Lohniského mohli vymyslet jen pánové Smoljak a Svěrák. „Stále kvoká, stále kvoká…“ Herec menších a povětšinou záporných rolí nikdy nezklamal. „Táta ty komedie miloval, on tím netrpěl, užíval si to. Hujera, psychiatra Chocholouška, moc si jich považoval,“ líčí jeho dcera, herečka Michaela Lohniská (74).

Od Smrťáka k Hujerovi

Přitom ve skutečnosti tíhl k zásadním a hlubším látkám, coby režisér a divadelní ředitel měl v malíčku klasiku, režíroval dramatické kusy i operu, byl spíš intelektuál než komediální typ. „Táta měl poznamenáno, že udělal 105 divadelních režií! To je velmi slušná bilance. A lidé ho viděli jako Hujera. On měl vlastně dvě zjednodušující etapy. Půlku života byl Smrťák z Dařbujána a Pandrholy. Do té doby, než přišel Hujer,“ líčila Michaela Lohniská v dokumentu České televize před lety.

Zemřel tam, odkud přišel

Plánoval, že odejde do důchodu hned, jak to bude možné. Těšil se, že pak v malých českých divadlech postupně zrežíruje komplet Molièra. Jenomže třetí infarkt ukončil jeho pozemskou pouť příliš brzy. Při natáčení filmu Krakonoš a lyžníci. „Konečně uplatním to jediné, co umím. Budu ve filmu lyžovat. Odjížděl do Krkonoš a přišel se rozloučit,“ vzpomínala dcera Michaela. Je známo, že při jedné ze scén vyšlapal na vrcholek a měl kopec coby financ honící pašeráky v horách sjet. Uprostřed jízdy ho stihl třetí a fatální infarkt, Na místě byl mrtev. „Smrt přišla v minutě, i kdyby byl vedle lékař, nezachránil by ho. Krkonoše miloval a tam také odešel. Život se vrací do počátku. Prožil tam útlé mládí, narodil se v Holicích a pak tam také přišel umřít,“ prohlásila Zora Jiráková.



Přečtěte si
mbmb
8. 11. 2020 • 16:51

Geniální Chocholousek

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.