Rodinná porada den po smrti Fialy! Rozhodneme, co a jak, tvrdí syn | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Rodinná porada den po smrti Fialy! Rozhodneme, co a jak, tvrdí syn

Herec s manželkou Věrou a vnoučkem Honzíkem.
Herec s manželkou Věrou a vnoučkem Honzíkem. (Karel Kopáč)

Poslední rok strávil slavný Limonádník v LDN. A bylo to nevyhnutelné. Karel Fiala (†95), který zemřel v sobotu, už potřeboval péči 24 hodin denně. Herec byl čiperný do svých 93 let. A na svůj věk byl zdravý až do samého konce.

„Tátovi vlastně není nic. Má jenom už svoje léta. Po zdravotní stránce je na svůj věk zdravý jako rybička. Jen mu to už absolutně přestalo chodit. A s tím ani žádný doktor nic neudělá. Stal se najednou nesamostatným. Když ho posadím na křeslo, nedokáže s ním sám vyjet ani na zahradu před dům. Když ho dovezu na záchod, musím mu se všemi náležitostmi pomoct, je to opravdu už těžký,“ řekl před rokem a půl Aha! hercův syn Jan Fiala (53), muzikálový herec a podnikatel.

Lůžko na chalupě

Právě ten se o svého otce staral na chalupě v Českém Švýcarsku, kde to legendární Limonádový Joe tak miloval. „Všechno jsme mu tady přizpůsobili, protože ho za žádnou cenu nechceme dát do LDN. Je to tak tři čtvrtě roku, co nám přestal chodit úplně. Je naprosto nepohyblivý. Má tu svůj vlastní pokoj s polohovací postelí. Na jednom křesle s kolečky ho dopravujeme na zahradu, na druhém na toaletu, kterou jsme mu museli i s koupelnou speciálně přestavět,“ pokračoval tehdy pro Aha! syn Honza, který s otcem v přírodě ještě oslavil jeho 94. narozeniny. Všechno se ale horšilo a on s přítelkyní už na starého pána nestačili. Převoz do LDN v pražské Obloukově ulici se stal nevyhnutelným.

Video se připravuje ...

Nemohl číst

V LDN Fiala zpravidla koukal na televizi, anebo, jak Aha! přiznal, do stropu. „Číst už nemůžu,“ přiznal herec. A když prý koukal na televizi a viděl v ní někoho blízkého z kolegů, rozjel se mu v hlavě film. To se najednou rozvzpomněl na kolegy, ale i na všechno ostatní, co ho zrovna v tu dobu životem provázelo. A byl ve svém živlu. Tak tomu bylo ještě před Vánoci. Tělíčko potom už ale stále víc a víc začalo vypovídat služby a zrak se ztrácel úplně. „Stovky bych se dožít nechtěl. Maximálně těch pětadevadesát,“ přiznal Aha! Fiala, který byl tam nahoře vyslyšen. Dne 3. srpna oslavil své jubileum a přesně dva měsíce nato zemřel. Na stáří. A do poslední chvíle, pokud to covid jen trošku dovolil, za ním chodila nejen manželka a baletka Věra Vlková, ale i jeho děti.

Video se připravuje ...

Rodinná sešlost

Karel Fiala zemřel v sobotu a druhý den v pravé poledne se sešly všechny jeho děti, zavzpomínaly a na rodinné poradě debatovaly, co a jak bude dál. „V neděli v poledne se všichni sejdeme a rozhodneme, co a jak,“ prohlásil jeden z Fialových synů JUDr. Karel Fiala.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.