Těžké začátky Karla Gotta (†80): Léta ho trápila noční můra o otci | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Těžké začátky Karla Gotta (†80): Léta ho trápila noční můra o otci

Karel Gott
Karel Gott (Foto: R. Klejch, M. Hykl, M. Pátek)

Podceňovaný průměrný zpěvák bez podpory okolí a bída. Takové byly začátky kariéry Karla Gotta (†80), od jehož skonu to bude zítra rok. Překonal trojky ze zpěvu, únavu, neporozumění, přesto roky trpěl nočními můrami kvůli zarmoucenému otci.

Na začátku všeho byl odpor ke zpívání. „Ve škole jsem měl ze zpěvu trojku. To jsem skoro bojkotoval to zpívání. Začal jsem zpívat, až když přišel jazz,“ svěřil Gott v jednom z dokumentů pro Českou televizi. Chtěl být malířem, bohužel v 15 letech se mu tento sen rozplynul. Nakonec se vyučil elektromontérem a pracoval v ČKD.

Láska ke zpěvu byla ale větší a větší. „Zpíval jsem po kavárnách. V půlnoci jsem končil, v jednu dojel domů, v pět jsem vstával do fabriky, kde jsem usínal nad ponkem,“ zavzpomínal na těžké časy. „Když jsem se ráno potácel do koupeny a pozdravoval rodiče, přeskakoval mi únavou hlas. Špatně jsem zpíval, protože bez dostatečného spánku hlas nefunguje,“ přiznal Gott s tím, že ani ve fabrice to nebylo lepší. „Dělal jsem chyby, byl jsem nepozorný, nesoustředěný. Zbylo jen odejít na vedení továry a říct, že už to dělat nemůžu. Otce jsem tím zarmoutil,“ zavzpomínal zpěvák.

Trailer na dokument Karel o životě Karla Gotta:

Video se připravuje ...

A právě otcovo zklamání způsobilo Karlovi trauma. „Ještě mnoho let poté se mi o tom zdál sen, jak zpívám v úplně prázdném sále, kde sedí jen můj otec a s mým mistrem, kterého se ptá: Proč se ten můj kluk nedržel seriózního řemesla?“ přiznal Gott až před lety. A vybavoval si i to, jak na tom byl v té době bídně i s financemi. „Tenkrát jsem byl zadlužený, na vystoupení jsem měl jen jedny šaty, a když jsem chtěl udělat granda a pozvat holku na večeři, poctivě jsem počítal, kolik to bude stát,“ svěřil Mistr.

Start ke slávě
Zlom přišel v roce 1962. Jiří Suchý s Jiřím Šlitrem nabídli Gottovi angažmá v divadle Semafor a složili pro něj první hit Oči sněhem zaváté. Píseň se stala hitem roku a Gott za ni v roce 1963 vyhrál svého prvního Zlatého slavíka v anketě časopisu Mladý svět. Celkem za svůj život získal celkem 42 Slavíků.

První záběry z filmu KAREL: Neobvykle intimní pohled na Gotta

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.