Karl Lagerfeld (†85): Tajil nacistickou minulost | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Karl Lagerfeld (†85): Tajil nacistickou minulost

Karl Lagerfeld
Karl Lagerfeld (reuters)

Módní návrhář Karl Lagerfeld (†85) o svém dětství, které strávil na panství v severoněmeckém Bad Bramdstedtu, příliš nemluvil. V 1957 se z Německa odstěhoval do Paříže a za svou minulostí zavřel dveře. Nový životopis ikony módního průmyslu rok po jeho smrti ukazuje proč – Lagerfeldovi byli členy NSDAP!

Důkazy o temné minulosti Lagerfeldových podává novinář Alfons Kaiser (55) v knize Karl Lagerfeld – Němec v Paříži. Kniha obsahuje i fotografii malého Karla, který pohlíží na nacistickou vlajku vztyčenou nad rodinným sídlem. Karlův otec, podnikatel Otto Lagerfeld, který zbohatl po prodeji své mlékárenské společnosti Glücksklee, vstoupil do Národně socialistické německé dělnické strany již v roce 1933 a ve straně zůstal až do jejího rozpuštění po konci války. Mimo nezůstala ani Karlova matka Elisabeth. Na její politickou příslušnost poukazuje i její cesta do USA, během které vystupovala jako členka nacistické strany. Lagerfeldovi podle Kaisera na válce netratili, naopak.

Díky zásobování německých vojáků mlékem si přišli na 50 – 70 tisíc říšských marek (asi 4,8 až 7,4 mil. dnešních korun) ročně, a to i za cenu nucené práce asi 80 Poláků. Historik Peter Lieb (46) pro německý deník Bild však uvedl, že mnoho německých podnikatelů do strany vstoupilo spíše z obchodních než z politických důvodů: „V té době se vstup do NSDAP považoval za známku dobrého chování.“ „O tom, co nacisté dělali, jsem se dozvěděl až po válce,“ uvedl Lagerfeld, který se snažil minulost své rodiny bránit. V roce 2007 dokonce zažaloval autorku svojí biografie Aliciu Drakeovou za zásah do soukromí. Žaloba se ale minula účinkem, kniha se právě kvůli tomu stala bestsellerem.

Múza Karla Lagerfelda Denisa Dvořáková: Karl mi bude chybět, je nezastupitelný!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
yokky
18. 9. 2020 • 13:47

Pravda

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.