Pohřeb Miloše Nesvadby (†95): Donutilův dojemný proslov | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Pohřeb Miloše Nesvadby (†95): Donutilův dojemný proslov

Herec Miroslav Donutil.
Herec Miroslav Donutil.  (Foto Aha! – Robert Klejch)

Když se pozůstalí nedohodli s Národním divadlem, uspořádali pohřeb v kostele na náměstí Jiřího z Poděbrad. Miloše Nesvadbu (†95), který zemřel 22. července na selhání organismu, přišla vyprovodit celá početná rodina a mnoho kolegů, mezi nimiž nechyběl Miroslav Donutil (69). Sdílel s Milošem hereckou šatnu v budově Stavovského divadla.

Ve své řeči nad rakví ocenil kolegovo výtvarné mistrovství. „Uměl snad jedním tahem vystihnout podobu i vlastnosti dotyčného, maloval na zkouškách, v šatně, všude,“ řekl Donutil. „Jednou k smrti vyděsil garderobiérku, když si navlíkl tělové spodní prádlo a na něj nakreslil věrně, co tam podle přírody mělo být,“ vylíčil herec. Jen ho mrzelo, že už kvůli koronaviru nestihl Nesvadbu vzít do jejich šatny na exkurzi. „Mám tušení, že bychom se mohli potkat na nějaké nebeské vernisáži,“ zakončil svůj projev.

Promluvila i další Nesvadbova kolegyně Taťjana Medvecká (66). „Jeho ztráta moc bolí. Sice jsme se možná na jevišti ani v jednom dialogu nesetkali, ale měla jsem ho ráda. Byl milý a usměvavý, svými obrázky vyjadřoval víc než slovy,“ ocenila Medvecká. Většina přítomných umělců byla podstatně mladší než zesnulý, takže právě na jeho vystoupeních a televizních pořadech vyrostla. „Scházíme se dnes, abychom poděkovali,“ řekl kněz, který mši celebroval. „V pětapadesáti patřím ke generaci, kterou on formoval,“ dodal.

Václav Upír Krejčí na pohřbu Nesvadby (†95): Vozil jsem mu pornáče z NDR!

Video se připravuje ...

Vnučka Martina: Nic se nepřerušilo
Dojemně se smilovaným dědečkem rozloučila vnučka Martina. „Čím jsme si byli, jsme si i nadále. Říkej mi, jak jsi mi říkal. Mysli na mě, modli se za mě. Nic se nepřerušilo.“

Upír Krejčí dostal boty
„Byla to má druhá rodina,“ přiznal po obřadu Václav Upír Krejčí (64). „Když jsme v osmdesátkách zakládali Mimtrio, nic jsem neměl. Ani kde bydlet. Rodina Nesvadbových měla tři ateliéry, dali mi klíče od jednoho z nich a já tam fakt pak dlouho bydlel. Jarka, Michalova máma, mi dala po Míšovi oblek, a když zjistila, že nemám ani boty, dala mi i ty.“ Upír se dobře znal s Michalovou tetou, sochařkou Irenou Sedleckou (†91), která ve středu zemřela v Londýně, kde žila. „Napsal jsem knihu, kde jsem zmiňoval i ji. Když si to přečetla, zavolala mi, že jí mám říkat teto,“ dodal Krejčí.

Hrušková: Děti miloval
Evu Hruškovou spojovalo se zesnulým hraní pro dětské publikum. „Byl vždycky starostlivý, zajímal se, zda mám dost práce. Měl děti moc rád, dokázal s nimi navázat kontakt a zabavit je.“

Poslední potlesk pro Nesvadbu (†95): Takhle se loučili s uměleckou legendou:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
mbmb
7. 8. 2020 • 08:15

Kasparci se sešli ,primitiv Upír a jeho časopisy z NDR ,měl na mysli vášnivý francouzak Honecker Brežněv ano to je nejvíc fotografovane místo v Berline

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.