Pyšná princezna Vránová slavila 88: V tichosti sekla s hraním! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Pyšná princezna Vránová slavila 88: V tichosti sekla s hraním!

Alena Vránová
Alena Vránová (Archiv Blesku)

Během své bohaté kariéry ztvárnila nespočet rolí. Pyšná princezna Alena Vránová, která včera oslavila 88 let, dnes už ale na herectví pouze vzpomíná. Kariéru v tichosti ukončila.

Vránová stála na prknech znamenajících svět už odmala. Přestože její kroky měly původně vést za učitelskou katedru, nakonec vystudovala DAMU. Po jejím absolvování působila například v divadle v Benešově a poté zakotvila v pražském Divadle ABC. Padesátá léta znamenala pro Vránovou jedno z nejplodnějších období, jelikož byla řazena k největším ženským hvězdám dobové filmové tvorby.

Osudové role
Její herecký um v kombinaci s atraktivním vzhledem způsobil, že patřila k nejobsazovanějším herečkám. Proslavily ji role princezny Krasomily v pohádce Pyšná princezna, princezny Dišperandy v pohádce Hrátky s čertem nebo role učitelky ve filmu Dovolená s Andělem. I když během své kariéry prošla různými divadly, dnes osmaosmdesátiletá herečka preferovala později především komorní scénu Divadla Ungelt. Tam také v roce 2018 dala poslední sbohem své bohaté kariéře divadelní herečky. „Alenka ukončila jevištní kariéru v mém Divadle Ungelt, kde byla první dámou po dvacet let,“ řekl deníku Aha! Milan Hein (73), majitel divadla a blízký přítel Vránové. Ungeltu byla věrná a odehrála zde spoustu rolí. „Na jiné jeviště už nevstoupila,“ dodal Hein.

Oslava přes telefon
Hein zároveň prozradil, že herečkou stále v blízkém kontaktu a že žádnou bujarou oslavu svého významného jubilea nechystá. „Jak Alenku znám, tak jsem přesvědčen, že nic slavit nebude. My si vždycky 30. července zavoláme, ona zavtipkuje, že ví, proč volám, a tak skoro nemám šanci říct, že gratuluji,“ řekl se smíchem.

Zemřela dcera Aleny Vránové: Před smrtí prosila mámu o pomoc!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
aveneta
31. 7. 2020 • 08:48

luppe....jo souhlasím s Vámi paní Vránová vytvořila moc hezké role v té době ještě to nebyl těžký byznys jako dnes. Tak ať se paní Vránové daří užít si sklonet života

luppe
31. 7. 2020 • 07:43

Paní Alenko, gratuluji a přeji pevné zdraví. Vím, že nemáte zrovna radost z připomínání pohádky Pyšná princezna. Ale byla to má první návštěva kina. S mou milovanou babičkou Magdalenou. Ještě dnes, když zavřu oči vidím se zase v kině. Jako malá holčička. A cítím vůni bonbónů, které mi bábí koupila v cukrárně vedle kina. To mi bylo pět let. Děkuji za ten krásný zážitek! Který se mnou zůstane až do konce mích dní. Alena

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.