Chudák král Miroslav z Pyšné princezny: Kvůli natáčení musel... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Chudák král Miroslav z Pyšné princezny: Kvůli natáčení musel...

1952 Pyšná princezna
1952 Pyšná princezna (foto ara)

Stovky kilometrů museli najezdit Krasomila Alena Vránová (86) a Miroslav Vladimír Ráž (†77) z legendární Pyšné princezny, aby vůbec pohádka vznikla. V případě Půlnočního království zámek dokonce měřil neuvěřitelných 30 kilometrů.

V pohádce si zahrály zámky v Hluboké nad Vltavou, kde bylo nejvíce scén z Půlnočního království Krasomily, v Třeboni, v Telči i hrad Bouzov. A to bylo pro herce hodně náročné. Při natáčení se ve velkém improvizovalo. A týkalo se to i mříže, přes kterou házela princezna míček. Nebyla skutečná.

Před kameru ji přivezli rekvizitáři, kteří ji po celou dobu natáčení scény drželi a po skončení odvezli pryč. Představitelka princezny se tak stala rekordmankou v hodu míčem. Vyhodila míč z parku na Hluboké, ale ten dopadl až v zámku v Třeboni, který je vzdálený 30 kilometrů. Právě tam se točila druhá strana s králem, u kterého míč dopadl. Na loukách okolo Třeboně se také pořizovaly i úvodní scény pohádky, kdy král Miroslav projíždí na koni své království


Režisér Bořivoj Zeman (†79) nevyužil ale jen jižní Čechy. Filmaři se museli přesunout i na sever do Českého Švýcarska. Kvůli natáčení musel být dokonce stržen hotýlek vedle Dolského mlýna. A na filmaře doplatil i samotný mlýn, kde se král Miroslav s princeznou Krasomilou skrývali před vojáky. Během natáčení byl prý značně poničen.

Ohnivý myslivec v oboře

Pověsti spojené s okolím zámku Hluboká vyprávějí o hajném, který šel tvrdě po pytlácích. Naháněl prý strach i obyčejným lidem, kteří proto nešli z obavy do lesa. Jednoho dne ho při bouřce zabil strom. Nikdo jeho smrti nelitoval, ale on škodil i po smrti. Vracel se na svět zahalený plameny, pobíhal po lese a zjevoval se lidem. Jednoho starého muže vyděsil tak, že v leknutí pronesl větu: „Spas, Bože, mne i jeho!“﷯ M﷯yslivec se proměnil v bílou holubici a odletěl do nebe.

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.