Obavy lékařů o Laufera, který je 85 dní v kómatu: NEJHORŠÍ SCÉNÁŘ! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Obavy lékařů o Laufera, který je 85 dní v kómatu: NEJHORŠÍ SCÉNÁŘ!

Fotografie
Fotografie (internal)

V kómatu leží Josef Laufer (80) na kardiologii pražské Nemocnice Na Homolce už 85 dní! Jestli se vůbec někdy probudí, lékaři netuší. A obávají se nejhoršího. Aby se slavný zpěvák náhodou neprobudil do vegetativního stavu, ve kterém by setrval i několik let. Tak dopadl slavný kreslíř Kája Saudek (†80).

„Ve vegetativním stavu pacient není v bezvědomí, ale nevnímá. Laicky řečeno, jako by byl v kómatu. A v tomto stavu opravdu může setrvat i několik let bez jakýchkoli změn až do samotného konce,” řekl Aha! jeden z lékařů.

Nejde to ovlivnit

V případě zpěváka Josefa Laufera by probuzení do vegetativního stavu bylo asi tím nejhorším scénářem, který by mu mohl život napsat. Proto všichni doufají, že se interpret písně Sbohem, lásko, já jedu dál z kómatu probere ještě k životu. Pětaosmdesát dnů je už dost dlouho na to, aby si jeho organismus odpočinul a nabral síly. Probuzení bohužel nemůže nikdo ovlivnit, to je pouze na pacientovi. Na rozdíl od umělého spánku, který lékaři dokáží řídit.

Banální operace

Josef hrál až do operace v Divadle Broadway a nikdo na něm nepozoroval obtíže. Šel na operaci chlopně. Zákrok proběhl v naprostém pořádku, zpěvák se ale dodnes neprobral z anestezie. Lékaři stále doufají, že se probudí, přibývající počet dní v bezvědomí ale pracuje proti tomu.

Tak skončil Kája Saudek (†80)

Ve vegetativním stavu skončil slavný kreslíř Kája Saudek. Zaskočilo mu sousto v krku, dusil se a mozek se na pár minut přestal okysličovat. Saudek nakonec v nemocnici ležel ve vegetativním stavu. Sporadicky mimoděk hýbal končetinami, ale na podněty okolí nereagoval vůbec. A to trvalo celých devět let. Nakonec podlehl oslabený organismus chřipce.

Co je vegetativní stav

Apalický syndrom neboli vegetativní stav je zvláštním typem poruchy vědomí. Jedná se o těžké postižení kůry při zachované funkci mozkového kmene. Postižený má zachované kmenové reflexy včetně spontánního dýchání a srdeční akce, jeho oči bezděčně sledují okolí, zrakové vjemy však postižený nevnímá. Nemocný nevyhoví výzvám a není schopen komunikace, chybí jakákoli volní aktivita či chování. Není schopen žvýkat ani polykat. Zpočátku je ale mozek těžce postižen a pacient v úplném bezvědomí.

 

Přečtěte si
aveneta
8. 6. 2020 • 10:44

No...v tomto věku je již málokdo zdráv a fit, což se nevyhýbá ani celebritám....každý jsme na tomto světě tzv. dočasně.
Laufer měl takový specifický hlas i nějaké ty písně, které oslovily mnoho lidí, ale jeho čas bohužel nastal...

adam.jacques
8. 6. 2020 • 09:54

Jaj chudák Don José Francisco Pérez Rodriguez de Montagnes de Laufer! To je zlá nemoc todleto! Ať ti žehná Bůh!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.