Jana Fabiánová v Modrém kódu: Trýznivá připomínka máminy rakoviny | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Jana Fabiánová v Modrém kódu: Trýznivá připomínka máminy rakoviny

Naďa Urbánková s dcerou Janou Fabiánovou.
Naďa Urbánková s dcerou Janou Fabiánovou. (Blesk:Pavel Machan)

Nechala se umluvit do epizodní role. Jenže nemocniční ateliéry seriálu Modrý kód byly pro zpěvačku Janu Fabiánovou (41) tak autentické, že jí připomněly psychicky náročnou dobu, kdy několik měsíců pomáhala v americké LDN. Měla i jiné zkušenosti! V Česku se navíc starala o maminku Naďu Urbánkovou (80) po rakovině prsu.

Na place na ni byli všichni hodní, a tak se jí pod režisérem Jaromírem Polišenským (54) hrálo bezvadně. Jenomže kulisy byly tak věrné a dokonalé, že se Janě hned vybavily i vzpomínky... „V USA jsem několik měsíců dobrovolně pomáhala na LDN jako pečovatelka. Zkusila jsem si tak na vlastní kůži, jaké to je být nemocničním personálem. Můj pacient Tony měl krutou diagnózu ALS (pozn. red. - amyotrofická laterální skleróza, nervosvalové onemocnění, kdy přestávají pracovat svaly),. Starala jsem se o jeho výživu, hygienu i fyzioterapii,“ svěřila se Aha! s tím, že to nebylo vůbec psychicky snadné.

Nemohl jíst ani pít
„Bylo to velmi náročné hlavně na psychiku, ale taky to byla nejdůležitější práce, jakou jsem kdy dělala. Bez diskuze. Můj pacient už sám nemohl ani dýchat, ani jíst. Pomáhala jsem mu žít,“ popsala. Důvody, proč si zvolila tak těžké povolání, když se neživila jen zpěvem, říká na rovinu. „Už předtím jsem se v ČR starala o moji maminku po rakovině prsu, a tak mě napadlo jít pomáhat i tam,“ dodala. Jak vystihla seriálovou roli, sledujte 20.15 na FTV Prima.

Natáčení v bolestech
Jednoduché to neměl ani Janin seriálový manžel Martin Pošta (53), kterého najdou v bezvědomí a podchlazeného v kanalizaci. Tyhle scény totiž odehrál v bolestech se skřípnutým nervem pod lopatkou. „Nerv jsem si skřípl v posilovně při cvičení. Taky že už jsem od té doby cvičit nebyl. Šíleně to bolelo. Ta bolest mi vystřelovala do ruky a já jsem si nemohl nijak ulevit, protože jsem byl před kamerou přikurtovaný k lůžku, na krku jsem měl krunýř, a kvůli němu jsem si nemohl položit hlavu. Nemohl jsem dělat nic jiného než to vydržet a natočit to s tou bolestí,“ zavzpomínal na natáčení. Dřív šel Martin z jedné muzikálové role do jiné, ale to už nějakou dobu neplatí, a tak si našel nový džob. Jezdí teď s taxíkem.

Co bude Jana hrát?
V seriálu si zahrála manželku pana Soukala, kterého hraje Martin Pošta (53). „Je to materialistka, žárlivá, povrchní a trochu nejistá. Moc mě bavilo si ji zahrát, ačkoliv mi jí bylo i trošku líto. Na herectví mě přitahuje, že se člověk na chvíli může převléct do cizí kůže. Dívat se na svět novýma očima a z jiného úhlu je myslím občas dobrá lekce,“ popsala Jana Fabiánová.

Na video s Janou Fabiánovou se můžete podívat zde:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
-bello-
1. 6. 2020 • 23:33

Co tady Fabiánová dělá?
Měla jsem za to, že je to "úspěšná " malířka v USA.A ona se z ní nenápadně stala česká seriálová ?.A co je to za blbost, že se starala o Urbánkovou v nemoci ?

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.