Rozmar královny Alžběty II.: Proč se obléká tak barevně | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Rozmar královny Alžběty II.: Proč se obléká tak barevně

Královna Alžběta II. ve svých barevných kreacích.
Královna Alžběta II. ve svých barevných kreacích. (Foto Profimedia, AP, Reuters)

Její šatník připomíná krabici pastelek, každý kostým, kabát, klobouk, doplněk má jinou barvu. odstín tam není dvakrát. Britská královna Alžběta II. a její garderoba – to je poselství optimismu, radosti. tahle dáma miluje a ráda překvapuje novinkami.

V době pandemie se izolovala na zámku Windsor společně s manželem, princem Filipem (99) a nejméně do podzimu se straní veřejného života. „Bude předstupovat před národ virtuálně, prostřednictvím televize. Nemůže pokračovat ve své obvyklé práci, riziko je velké,“ sdělil její životopisec Andrew Morton.

Musí být vidět
Není vyloučeno, že bude vládnout nadobro už jen ze svého obýváku, virus se asi jen tak neztratí. „Nicméně si každý týden telefonuje s premiérem, vyřizuje korespondenci, přijímá v červené bedně vládní dokumenty,“ zmínil ještě Morton. Ona přitom kontakt s lidmi vždy milovala a právě barevnost jejích svršků byla jasným vzkazem pro poddané. „Tady jsem, pořádně se podívejte, vidíte? Jsem s vámi.“ Připomeňme si paletu jejích kabátů, kostýmů a šatů. Vládne 68 let a odjakživa tíhla k pastelovým barvám. „Nosí je, aby vynikla v davu, aby ji lidé dobře viděli,“ říká Sali Hughesová, která o královně, coby módní ikoně, napsala knihu Naše duhová královna. „Pochopitelně, když jdu mezi davy, nemohu si obléci béžovou nebo krémovou. Lidé si přece chtějí říct: ano, viděl jsem královnu,“ nechala se slyšet panovnice.

Přesné záznamy o šatech
Je symbolem, to ona je monarchie. Konzervativní dáma, která ale musí vyniknout. Aby lidé nezapomněli, že mají královnu… „Růžová? Neutrální, decentní, má v sobě pokoru, víru,“ píše Hughesová. Kupříkladu žlutou bere při slavnostech Anglie, kde se počítá, že budou převládat modrá a červená nebo bílá. Když zavítala do Austrálie, volila zelenou v mnoha odstínech. Do Indie se jelo v oranžové nebo červené. Nikdy v bílé, tak tam chodí vdovy! Modrou miluje úplně nejvíc. Od dob, kdy nosila armádní nebo námořní oblečky. Jak to nepoplést, aby nevzala jednu věc dvakrát v krátkém čase? Nebo na stejnou příležitost? Naštěstí se královna Alžběta II. již roky může spolehnout na svou hlavní garderobiérku Angelu Kellyovou. Vede přesné deníky, co měla kdy na sobě, záznamy jsou přesné. „Pokud má jít parkem nebo víme, že bude okolo trávník, rozhodně nevolíme zelenou. To jen pro příklad,“ uzavírá Kellyová.

Více v tištěném vydání Nedělního Aha!

Královský trapas: Trump Alžbětě II. zatarasil cestu, musela kolem...

Video se připravuje ...



Přečtěte si
malavelka
24. 5. 2020 • 10:21

Asi ji to spíše baví. Kdyby se oblékala stejně, nebo obdobně, tak by ji lidi také dobře rozeznávali i v davu.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.