Herec Marián Labuda ml. (46) o roli Emanuela Moravce: Neuvěřitelná podoba! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Herec Marián Labuda ml. (46) o roli Emanuela Moravce: Neuvěřitelná podoba!

Těžko uvěřit, že to není reálný Moravec ve své pracovně.
Těžko uvěřit, že to není reálný Moravec ve své pracovně. (FOTO ČT, ara)

O muži, kterého měl hrát ve dvoudílném filmu Anatomie zrady, nejdřív nic nevěděl. Pak ale i Mariána Labudu ml. (46), který je synem legendy Mariána Labudy (†73), zarazilo, jak jsou si s kolaborantem Emanualem Moravcem (†52) podobní.

Po večerech o něm sledoval dokumenty a četl knihy. „Nic jsem o něm nevěděl,“ přiznává herec. Když ho pak uviděl na fotografii, byl z toho perplex. „Lekl jsem se, jak jsme si fyzicky podobní. On byl ale vyšší, což produkce řešila tím, že mi dala speciální obuv, anebo jsem stál na podstavci, abych působil vyšším dojmem,“ líčí Labuda, kterému prý režisér často musel opakovat – nejsi hodnej. „Já jsem v soukromí velký dobrák a Moravec byl přísný voják a tak i přistupoval ke své rodině,“ dodal.

Německá konkurence
Ve hře o projekt, který se připravoval více než čtyři roky, bylo více kandidátů. „Paradoxně jsme vedle řady skvělých českých herců pro hlavní roli přemýšleli i o německém herci Christianu Berkelovi, ale nakonec jsme objevili Maja Labudu, kde je podoba s Moravcem až zarážející,“ vysvětluje producent Vítězslav Jandák ml. (36)

Strach z kolegů
Z očekávání, které do něj celý štáb vkládal, byl syn zesnulého herce pochopitelně nervózní. „Už při nabídce na ztvárnění této postavy se mi zježily na hlavě všechny vlasy, které ani nemám. Představa, že budu hrát v češtině a v němčině s takovými hereckými esy, jako jsou Preiss, Vetchý nebo Kňažko, mě úplně odrovnala,“ nezastírá Labuda. Dvoudílný film uvedla ČT k 75. výročí osvobození včera a 3. 5. 2020, vždy ve 20:10.

Pořádný trapas
Hned při prvním nástupu na plac se Labuda málem propadl do země studem. „Vtipná situace nastala hned po mém příchodu na Kavčí hory. Nestihl jsem autobus po výstupu z metra, a tak jsem musel utíkat, abych nepřišel pozdě. Měl jsem oblečenou úplně novou bundu, a když jsem si ji svlékl, košili jsem měl plnou chuchvalců,“ směje se. „Režisér, kterého jsem vůbec neznal, hned zakřičel, aby mi přinesli kartáč. Cítil jsem se hrozně trapně,“ vypráví o prvním setkání s Biserem Arichtevem. Daleko větší problémy měl ale s texty v němčině. Učil se denně dva měsíce.

Kdo byl Emanuel Moravec?
Legionář a prvorepublikový důstojník, který rychle stoupal armádní hierarchií. Oceňován byl i prezidentem T. G. Masarykem, u jehož rakve v roce 1937 držel čestnou stráž. Horlivý zastánce ozbrojené obrany proti nacistickému Německu se v průběhu mnichovské krize dostal do ostrého konfliktu s prezidentem Benešem a následně byl propuštěn z armády. Potřeba peněz, která ho provázela po celý život, zklamání z postupu demokratických politiků, touha po moci i probuzený obdiv k nacistické diktatuře, to vše ho přivedlo »na druhý břeh«. Jako novinář a ministr školství a lidové osvěty se stal nejvíce nenáviděným kolaborantem a zrádcem našich novodobých dějin. Zastřelil se 5. května 1945.

Šest zajímavostí z jeho života
1. Během bitvy u Amzače v září 1916 byl raněn a ochrnuly mu nervy. V boji se prý choval zbaběle a hrozil mu polní soud.
2. Po návratu do Československa v roce 1920 se chtěl vrátit ke stavebnictví. Až kvůli otci si podal žádost o přijetí k československému vojsku.
3. Byl třikrát ženatý – pokaždé s výrazně mladší ženou.
4. Měl tři syny. Nejstarší Igor se stal příslušníkem SS a byl odsouzen mimořádným lidovým soudem k trestu smrti. Pavel a Jiří zemřeli během bojů.
5. Těsně po válce měl v Černínském paláci učinit projev k českému lidu. Natolik se však bál jeho pomsty, že se zastřelil v autě, když šel řidič natankovat.
6. Jeho tělo bylo narychlo zakopáno v hromadném hrobě na pozemku budovy tehdejší nacistické bezpečnostní policie v Praze - Bubenči.

Producent Vítězslav Jandák ml.: Byla to dřina
Na české poměry je to výpravný projekt mající evropské parametry. „Každý natáčecí den byl velmi náročný. Štáb byl velmi početný, nic jsme nepodcenili. Příprava i realizace byla brilantní a mé poděkování patří za obrovské nasazení všem. Některé situace byly opravdu složité a problematické, přesto jsme je řešili v předstihu, aby nás nic nepřekvapilo,“ říká producent Vítězslav Jandák ml. Oříškem bylo i dostat před kameru plachého Viktora Preisse (73). „Společným úsilím, Viktor je báječný herec a velmi vnímavý člověk, kterého zajímá, o čem film bude, velmi pečlivě čte scénář a je pravdou, že nebere vše, nakonec jsem velmi rád, že na nabídku ztvárnit prezidenta Dr. Edvarda Beneše kývl,“ popsal syn bývalého ministra kultury Vítězslava Jandáka (72).

Zajímavosti z natáčení

Lokace
Film se natáčel v autentických lokacích na více než 40 místech v Čechách, ale i v Německu. Akorát některé části Prahy se musely natáčet v Žatci, protože se od padesátých let výrazně proměnila a pro film byla moc barevná.

Zahraniční herci
Německý herec André Hennicke (61) natáčel v České republice a s českými tvůrci vůbec poprvé. Přesvědčil ho především scénář a velké nasazení produkce. Jeho německý kolega Detlfef Bothe (54) se v roli Heydricha objevuje již potřetí, ale jak říká naposledy.

Rekvizity
Uniformy K. H. Franka a R. Heydricha byly vyrobeny na zakázku, stejně tak uniforma čs. armády na Mariána Labudu a Ondřeje Vetchého nebo Vladimíra Polívku. To svatební kytice a šaty byly vytvořeny pro Jiřího Vyorálka a Danu Droppovou pro roli Jolany podle dle dochovaných svatebních fotografií.

Perličky
Roli Emila Háchy měl hrát původně Stanislav Zindulka, který se bohužel natáčení nedožil. Hudbu k filmu nahrál SOČR českého rozhlasu den před vyhlášením karantény. Pro zahraniční trhy dostal projekt název »Betrayer« tedy Zrádce. Tatra typu T-87, které se ve filmu několikrát objeví, byla vozidlo, které Moravec jako ministr opravdu používal.

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.