Prodávají hájenku z filmů s Tomášem Holým | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Prodávají hájenku z filmů s Tomášem Holým

Tomáš Holý (†21) a Gustáv Valach (†81) před hájovnou.
Tomáš Holý (†21) a Gustáv Valach (†81) před hájovnou. (Foto Aha! – Vladimíra Hradská, ara)

Slavná šumavská hájovna známá z filmů s Tomášem Holým (†21) v roli Vény je na prodej! Starobylou chalupu její majitelé udržovali v původním stavu. A tak dům, který diváci mohli včera vidět na Nově ve filmu Na pytlácké stezce, vypadá vlastně pořád stejně.

Šumavskou dřevěnici se zvoničkou koupil začátkem 50. let otec současného majitele Jindřicha Dollanského. Dům má svůj vodní pramen na zahradě za chalupou a elektřina byla do něj přivedena teprve nedávno. Jindřich Dollanský už dříve popsal, jak probíhalo natáčení. „Původně se měl točit jen jeden film, ale nakonec z toho byly tři a filmaři tu byli tři roky. Byl to docela zásah do našeho soukromí,“ přiznal majitel.

Neměli soukromí
Popularita si tak vybrala svoji daň. Lidé neustále hledali hájovnu, kde žil Véna s dědou a psem Brokem, nakukovali přes plot, fotili se před objektem a rodina ztratila soukromí. Plaňkový plot u chalupy brzy obrostl nepropustnými keři a přibyly cedule s upozorněním na soukromý pozemek.

Cena na dotaz
„Oni už na to nemají asi nervy ani věk. Žijí v Sušici, oba jsou v důchodovém věku a taková chalupa s velkým pozemkem potřebuje nákladnou péči. Tak se rozhodli pro prodej,“ řekl jeden ze sousedů. V nabídce realitky je už pár měsíců. Cena je pouze na dotaz, ale je jasné, že to bude pěkných pár milionů. Další padnou zřejmě na obnovu a údržbu historického objektu.

Ráj filmařů
Hájovna se zvonicí na kraji Srní okouzlila před více než čtyřiceti lety filmaře. Právě sem zasadil režisér Václav Gajer (†64) část děje legendární trilogie Pod jezevčí skálou (1978), Na pytlácké stezce (1979) a Za trnkovým keřem (1980). Zalíbila se i režisérovi Václavu Chaloupkovi, který v ní natočil jeden z dílů večerníčku. Popularitu obce posílilo i natáčení seriálu Policie Modrava.

Víte, že...
...poblíž hájovny stával dům strýce spisovatele Karla Klostermanna? Když do Srní přijel, obcházel sousedy a do chalupy často zacházel.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.