Šokující slova Pohlreicha: Konec české gastronomie?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Šokující slova Pohlreicha: Konec české gastronomie?!

Zdeněk Pohlreich
Zdeněk Pohlreich (Aha! Dana Kolářová)

Zdeněk Pohlreich (62) patří mezi naše nejúspěšnější a nejznámější kuchaře vůbec. Může za to jeho účinkování v televizních pořadech, ale samozřejmě i vytříbený jazýček a píle. Pohlreich se rozpovídal o situaci v gastronomii během nynější krize kvůli koronaviru. Je to konečná pro restauratéry?

„Do státu se teďka strefují všichni. Jedna věc je jistá, že ten stav prostě není ideální… a my jsme to vlastně udělali i tak trochu pro sebe, protože my jsme lidé zvyklí se živit prací a jsme pod nějakým tlakem a teďka když nemáme, co dělat ti kluci už z toho mají nějaké problémy a já to vlastně sám řeším taky, takže vždycky když mám nějaký osobní problém a nevím si s něčím rady, tak si stoupu a vařím a jsem na tom komfortním poli a je to pro mě dobré řešení situace… Jste najednou v té komfortní zóně,“ řekl známý šéfkuchař.

„Gastronomie je závislá na pracovní síle… Potřebujeme, aby ten stát nějakým způsobem plnil svou funkci… Moje osobní vidění té situace je takový, že já to vnímám tak, že platíme daně, ten produkt, který platíme z daní, se jmenuje zdravotní a sociální pojištění, a v zásadě já to vidím asi tak, že když jsme si tu pojistku tedy zaplatili, tak bychom chtěli, aby nastalo nějaké plnění… Teď je to nejvíc zapotřebí… Hromada lidí to vidí jinak… My nikoho nežádáme o milodary, my si prostě myslíme, že stát, který hospodaří s našimi penězi, nejenom našimi, ale všech, tak to pro něj přináší nějaký elementární závazek se o ty lidi starat, když nastane krizová situace… Pro gastronomii je to jednoznačně smrtící situace… Nemyslím si z vlastní zkušenosti, že restaurace hospodaří s nějakou velkou rezervou, takže ty peníze dojdou strašně rychle…

My potřebujeme, aby nám něco bylo odpuštěno. Lidé nemohou vůbec pracovat, nepřibývají nám peníze, takže v zásadě nemáme z čeho platit… V té skupině, ve které jsme, se jedná o desítky milionů korun. Odhaduji, že reálně ohrožené jsou tisíce pracovních míst a nemyslím si, že je to neřešitelný problém, ale najednou je tady velká skupina lidí, která má najednou zásadně omezené své příjmy a je zapotřebí naprosto konkrétně říct, co se udělá, a myslím si, že je zapotřebí to udělat rychle… Sliby nic nespraví, důležité jsou činy… Situace v Evropě je momentálně horší než během krize po 11. září. V tu dobu spadl kšeft o šedesát procent. Teď je to na nule! Nikdy jsme nezažili nic podobného… Úplně každému hrozí krach,“ pověděl Zdeněk Pohlreich o situaci v gastronomii v době koronaviru v rozhovoru pro Reflex.

Prostor X: Rozhovor se Zdeňkem Pohlreichem

Video se připravuje ...



Přečtěte si
-bello-
29. 3. 2020 • 21:53

Já nějak tomu jeho " komfortnímu poli " nerozumím.
Vím, že státní zaměstnanci odvádějí odjakživa daně, jak mourovatí a soukromí podnikatelé podváděli, což se ukázalo i nově s EET.Žádný stát není dojná kráva a soukromý podnikatel podstupuje rizika.
Chodíme na večeře ( nyní ne ) do Next Door a Imperiálu.Na webu next Door nemají ani poučení ke Covid 19 . Pohlreich asi neumí spravovat svůj vlastní web.
Nároky OSVČ mi přijdou divné.Je to jako bych měla chtít po státu náhradu šílenýho propadu akcií,protože platím daně a kdyby nebyl ten sešup, platila bych státu i daň ze zisku.
Nevím, jestli Pohlreichová zdanila řádně zisk z těch " biolamp", které propagovala, že čistí lymfu atd. a dávala tak naději onkologickým pacientům, protože jí to prý pomohlo.
Hajzl jeden!Takhle za těžké peníze lhala a kupčila s nadějí onkologicky beznadějných

hannys85
27. 3. 2020 • 09:18

Já bych prolustroval jeho a jeho rodiny majetky, když je na tom ten "chudáček" tak hrozně špatně..To je fakt nehoráznost..Když se daří, tak si jen ve velkém hrabe pod *** ale teď po týdnu zavřených restaurací už krachuje a chce, aby ho dotoval stát (teď je mu ten stát dobrý)...Vidím, že všichni lidi jsou prostě jen sobci..Však ať se na to vláda vy***, vše povolí a potom ve velkém půjdeme si koupit zdeněčkovy předrážené blafy, abychom chudáčka zachránili a z okna jeho luxusního podniku se budeme dívat na armádní auta převážející stovky mrtvých do márnic..To si fakt ten vůl přeje ?? Ale ať si takoví podepíšou papír, že v případě, kdy se oni anebo jejich rodina dostane do stavu ohrožující zdraví počítá s tím, že se ji nedostane pomoci a zdravotní kapacity nechá těm, co chtějí opatření poctivě dodržovat...

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.