Šokující slova Pohlreicha: Konec české gastronomie?!
Zdeněk Pohlreich (62) patří mezi naše nejúspěšnější a nejznámější kuchaře vůbec. Může za to jeho účinkování v televizních pořadech, ale samozřejmě i vytříbený jazýček a píle. Pohlreich se rozpovídal o situaci v gastronomii během nynější krize kvůli koronaviru. Je to konečná pro restauratéry?
„Do státu se teďka strefují všichni. Jedna věc je jistá, že ten stav prostě není ideální… a my jsme to vlastně udělali i tak trochu pro sebe, protože my jsme lidé zvyklí se živit prací a jsme pod nějakým tlakem a teďka když nemáme, co dělat ti kluci už z toho mají nějaké problémy a já to vlastně sám řeším taky, takže vždycky když mám nějaký osobní problém a nevím si s něčím rady, tak si stoupu a vařím a jsem na tom komfortním poli a je to pro mě dobré řešení situace… Jste najednou v té komfortní zóně,“ řekl známý šéfkuchař.
„Gastronomie je závislá na pracovní síle… Potřebujeme, aby ten stát nějakým způsobem plnil svou funkci… Moje osobní vidění té situace je takový, že já to vnímám tak, že platíme daně, ten produkt, který platíme z daní, se jmenuje zdravotní a sociální pojištění, a v zásadě já to vidím asi tak, že když jsme si tu pojistku tedy zaplatili, tak bychom chtěli, aby nastalo nějaké plnění… Teď je to nejvíc zapotřebí… Hromada lidí to vidí jinak… My nikoho nežádáme o milodary, my si prostě myslíme, že stát, který hospodaří s našimi penězi, nejenom našimi, ale všech, tak to pro něj přináší nějaký elementární závazek se o ty lidi starat, když nastane krizová situace… Pro gastronomii je to jednoznačně smrtící situace… Nemyslím si z vlastní zkušenosti, že restaurace hospodaří s nějakou velkou rezervou, takže ty peníze dojdou strašně rychle…
My potřebujeme, aby nám něco bylo odpuštěno. Lidé nemohou vůbec pracovat, nepřibývají nám peníze, takže v zásadě nemáme z čeho platit… V té skupině, ve které jsme, se jedná o desítky milionů korun. Odhaduji, že reálně ohrožené jsou tisíce pracovních míst a nemyslím si, že je to neřešitelný problém, ale najednou je tady velká skupina lidí, která má najednou zásadně omezené své příjmy a je zapotřebí naprosto konkrétně říct, co se udělá, a myslím si, že je zapotřebí to udělat rychle… Sliby nic nespraví, důležité jsou činy… Situace v Evropě je momentálně horší než během krize po 11. září. V tu dobu spadl kšeft o šedesát procent. Teď je to na nule! Nikdy jsme nezažili nic podobného… Úplně každému hrozí krach,“ pověděl Zdeněk Pohlreich o situaci v gastronomii v době koronaviru v rozhovoru pro Reflex.
Prostor X: Rozhovor se Zdeňkem Pohlreichem