Poslední »potlesk« pro Vyčítala: Dojemná slova vdovy nad rakví | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Poslední »potlesk« pro Vyčítala: Dojemná slova vdovy nad rakví

Jan Vyčítal (†77)
Jan Vyčítal (†77) (D. Kolářová, archiv, Greenhorns.cz)

Nejen rodina, kamarádi a kolegové z branže se v úterý loučili s Honzou Vyčítalem (†77). Před strašnickým krematoriem stály nablýskané americké jeepy, a ve velké obřadní síni byl před rakví dokonce obraz s kočkami!

Spoluzakladatel skupiny Greenhorns nebyl »jen« muzikantem, jeho další velkou vášní bylo kreslení vtipů. Málokdo ale ví, že malířkou je i jeho manželka Věra. Právě ona namalovala svého muže v obležení domácích mazlíčků. A dokonce tam zvěčnila i svou podobiznu. „Na tomhle obrazu je to krásně vyjádřené. Celý život byl obklopen kočkami. Tady byly ty čtyřnohé, ale Věra byla ta dvounohá,“ začal svou smuteční řeč kněz Michael Špilar.

Dvojí vyznání
Duchovní také popsal, jak to vlastně bylo mezi Janem a Věrou. „Honza byl drsný romantik. Byl to velmi citlivý člověk, který ale nedokázal své city pořádně projevit, nedokázal o nich mluvit. Když se prý poznali, tak jí řekl, že ji má rád, že se do ní zamiloval, ale že už jí to nikdy neřekne. To je velmi silné,“ konstatoval kněz. I když spolu manželé nežili, Věra mu před smrtí volala a oba si vyznali lásku. „Řekla mu, že ho měla a vždycky bude mít ráda. A Honza jí odvětil – já taky. Takže to řekl vlastně dvakrát,“ zakončil Špilar svou smuteční řeč.

Hallelujah
Součástí obřadu byly i modlitby. Velkou obřadní síní strašnického krematoria také zněly Vyčítalovy nejznámější písně To tenkrát v čtyřicátom pátom a Vzpomínky poštmistrovic kluka. Na závěr obřadu Honzu Vyčítala vyprovodil slavný song Hallelujah v originálním podání Leonarda Cohena (†82). Na poslední vandr přišlo zesnulému muzikantovi vzdát hold na tři stovky lidí včetně trampů a milovníků military s vojenskými auty.

Kamarádka Petra: VTIPKOVAL DO POSLEDNÍ CHVÍLE...
Přestože byl Vyčítal ženatý s Věrou, roky byla jeho blízkou kamarádkou magistra Petra Nováková. „Dělal jen věci, které ho bavily. Měl to tak celý život,“ tvrdí Nováková, která popsala, že humorista rozdával smích až do posledních hodin. „I když mu nebylo dobře, humor ho nepřešel. Byl unavený vysílený, ale i tak dokázal vtipkovat,“ dodala se slzami v očích lékárnice.

Náhlý odchod
Jan Vyčítal byl jen tři dny před smrtí propuštěn z nemocnice do domácího léčení poté, co mu byl voperován kardiostimulátor. „Jeho smrt přišla z minuty na minutu. Zatím nedokážeme říct, na co zemřel, je nařízena soudní pitva, ale myslím, že nevydrželo srdíčko. Uvidíme, co nám řeknou lékaři,“ vzpomíná Petra Nováková, která ho objevila mrtvého v bytě.

Karel Vágner vzpomíná na Jana Vyčítala:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.