Pokus o záchranu Honzy Vyčítala (†77): DVEŘE BYTU VYKOPLA POLICIE! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Pokus o záchranu Honzy Vyčítala (†77): DVEŘE BYTU VYKOPLA POLICIE!

Jan Vyčítal
Jan Vyčítal (Foto Aha!: Marek Hofman, Martin Pekárek, Dana Kolářová,ara)

Nikdo nečekal, že zemře. Naopak. Muzikant a malíř Jan Vyčítal (†77) se před pár dny podrobil operaci srdce. Dostal kvůli arytmii kardiostimulátor a doma se měl dozotavit. Přítelkyně Petra ho ovšem v neděli našla v posteli mrtvého. Napřed ale musela zasáhnout policie.

Petra se nemohla dostat do jeho bytu, proto zavolala záchranku a policii, který musela dveře násilím otevřít. Nedělní večer proběhl na jinak klidné pražské žižkovské ulici v duchu velkého pozdvižení. Zpočátku nebylo jasné, co se známému muzikantovi, spoluzakladateli skupiny Greenhorns, vlastně stalo. „Je pravda, že jsme vyráželi do ulice Chelčického. Někdo z rodiny oznámil, že se nemůže dobouchat na svého příbuzného. Policisté na místě poté nalezli mrtvého muže. Po prvotním ohledání bylo vyloučeno cizí zavinění, soudní pitva proto nebyla nařízena,“ potvrdila deníku Aha! mluvčí policie Eva Kropáčová. Na místě pochopitelně zasahovala také záchranná služba. Bohužel Jan Vyčítal už v té době její služby nepotřeboval.

„Vyslali jsme záchranářskou posádku, kde bylo podezření na to, že muž nejeví známky života. To se po příjezdu záchranářů potvrdilo a poté na místo dorazil také koroner,“ řekla mluvčí záchranářů Jana Poštová. Prahou se začala šířit smutná zpráva, která přátele a kolegy autora desítek hitů šokovala. Věděli, že Honza kvůli problémům se srdcem přestal kouřit a hodně omezil pití alkoholu, ale nikdo nečekal, že zemře. Zvláště ne po propuštění z nemocnice.

Měl manželku i přítekyni
Vyčítal byl sice ženatý s Věrou, ale neměli děti a byli spíše přátelé. Muzikant měl roky přítelkyni Petru, která je lékárnice. Právě ona Honzu našla mrtvého.

Ochrnula mu pravá ruka
V 90. letech mu v důsledku revmatických horeček a omrznutí na vandru ochrnula pravá ruka a nemohl hrát na kytaru ani vzít štětec do ruky. „Byl únor, asi minus osm stupňů a byli jsme na vandru. No a já jsem si nedovřel spacák a celou noc mi z něj visela ruka. Druhej den to bylo ještě dobrý, ale pak jsem seděl doma u televize, popíjel a usnul jsem. Jenže při tom jsem si v té znecitlivělé ruce tlačil na karpální tunel a ucpal jsem si ho. Vzbudilo mě, jak mě ta ruka hrozně brněla. Třepal jsem s ní, ale nic. Ruka začala vlát jako gumová rukavice, vůbec jsem ji nemohl ovládat...“ popisoval v pořadu Třináctá komnata.

Jeho největší hity
*Vzpomínky poštmistrovic kluka
*To tenkrát v čtyricátom pátom
*Píseň z Bobří hráze
Semtex
*My jsme kluci vočkovaný Olšanem
*Blizzard
*Kotlík z mědi
*To je ta hranice
*Já cestuju sám
*Táhnu se jak těsto štrúdlu

Cigareta přilepená na rtu...
Po písničkách bylo druhou vášní Jana malování a kreslení. Svá výtvarná díla nemusel Vyčítal ani podepisovat. Pytlák Říha, figurky s cigaretou přilepenou ke rtu, zajíci a prsaté slečny jsou nezaměnitelní. Humor čerpal muzikant z běžného denního života, našel veselý úhel pohledu i v manželské přestřelce. „Lžeš, až se ti od huby práší. Kdo to má pořád uklízet?“ říká žena s luxem v ruce.



Přečtěte si
Uživatel_5404086
3. 3. 2020 • 13:49

Po revoluci komunisty nesnášel, jedním z projevů byl i blábol s Parkanovou.. Přitom za komoušů přispíval do Dikobrazu. Měl by se stydět.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.