A tohle jste o královně věděli? Proč Britové nedají dopustil na Alžbětu II.! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

A tohle jste o královně věděli? Proč Britové nedají dopustil na Alžbětu II.!

Královna Alžběta II.
Královna Alžběta II. (profimedia.cz)

Během 68 let a 10 dnů se toho dá stihnout skutečně mnoho. A pokud navíc během té doby dennodenně usedáte na britský královský trůn, platí to hned dvojnásob. Alžběta II. je délkou své vlády čtvrtým nejdéle sloužícím panovníkem na světě, pomalu se dotahuje na stupně vítězů a jak ukazuje náš skromný výčet, její život v Buckingamském paláci je jedna velká show!

  1. Nechybělo málo a britskou královnou by se nikdy nestala. V následnické linii totiž byla dlouhá léta až třetí – po svém strýci Edwardovi VIII. a otci Jiřím VI. Edward byl ovšem donucen abdikovat, když se provalil jeho vztah s rozvedenou Američankou Wallis Simpsonovou. Na trůn nastoupil jeho bratr, a poté, co Jiří VI. 6. února 1952 nečekaně zemřel, připadlo žezlo právě Alžbětě.
  2. 2. Slavnostní korunovace proběhla 2. června 1953 v londýnské katedrále Westminsterského opatství. Slavnostnímu aktu na místě přihlíželo přes tisíc hostů a několik kamer; šlo o historicky první přímý televizní přenos na světě. Přerušen byl pouze v jednu chvíli: když arcibiskup uděloval nové britské panovnici pomazání. Ačkoli jsou v protokolu zaneseny okolnosti tohoto aktu, dodnes nikdo kromě dvou ústředních aktérů přesně neví, jak ve skutečnosti probíhal.
  3. 3. V té době už byla Alžběta II. vdanou mámou dvou dětí, s princem Filipem vychovávala prince Charlese, princeznu Annu a v následujících letech se jim narodili ještě Andrew a Edward. Na chvíle, kdy manželský pár na královském loži pracoval na potomcích, přitom zaměstnanci paláce vzpomínají i po letech. Královna prý totiž za svých mladých let měla velmi zdravý sexuální apetit a o tom, co v komnatě s Filipem provádí, věděli i o dvě patra níž.
  4. 4. Vraťme se ale ještě ke královnině veselce v roce 1947. Alžběta si totiž na svůj Den D oblékla šaty v přepočtu za 48 tisíc korun! I proto, že její rodiče se sňatkem příliš nesouhlasili, si na ně budoucí panovnice uškudlila. Nashromáždila přídělové lístky, za které pak pořídila materiál. Návrhář Norman Hartnell o šatech později prohlásil, že jde o nejkrásnější kus oblečení, který kdy vytvořil.
  5. 5. Žádný vztah se ale neobejde bez problémů a ten královský není výjimkou. Alžběta se s Filipem umí také pohádat a pro ostrá slova mnohdy nejde daleko. Ve vypjatých chvílích mu prý říká, ať „drží klapačku“, nezřídkakdy vzduchem létají i různé předměty. Párkrát po svém choti hodila boty nebo tenisovou raketu.
  6. 6. Za nejhorší období své vlády královna označila rok 1992. Tehdy zachvátil požár hrad ve Windsoru a tři z jejích potomků – princ Charles, princ Andrew a princezna Anna – se rozvedli.

Překoná Krále Slunce?

Nejdéle vládnoucím panovníkem v historii lidstva je francouzský král Ludvík XIV., řečený Král Slunce, který proslul výrokem „Stát jsem já“. U moci byl celkem 72 let a 110 dní. Následuje ho thajský král Ráma IX. (70 let a 116 dní) a lichtenštejnský kníže Jan II. (70 let a 90 dní). Nedávno královna přeskočila dokonce i rakousko- uherského císaře Františka Josefa I., který držel žezlo 67 let a 355 dní. Do čela žebříčku se ale zřejmě nedostane. Už nějaký ten pátek totiž naznačuje, že po oslavě svých 95. narozenin se chce stáhnout do ústraní a státnické záležitosti postupně předá svému synovi a korunnímu princi Charlesovi.

Celý článek najdete v Nedělním Aha!

Žantovský: Brexit rozděluje i královskou rodinu. Trump porušuje všechna pravidla a zvyklosti

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.