Zemřel legendární herec Kirk Douglas (†103): Sbohem, Spartaku... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zemřel legendární herec Kirk Douglas (†103): Sbohem, Spartaku...

Kirk Douglas, otec Michaela Douglase, zemřel v věku 103 let
Kirk Douglas, otec Michaela Douglase, zemřel v věku 103 let (Reuters)

Vzhledem k jeho věku to bylo nevyhnutelné, ale přesto zpráva o smrti hvězdy stříbrného plátna Kirka Douglase (†103) zaskočila a zarmoutila všechny, hlavně jeho rodinu a Hollywood.

„S obrovským zármutkem spolu se svými bratry oznamuji, že nás ve věku 103 let opustil Kirk Douglas. Kirk žil dobrý život a zanechal nám filmové dědictví, které přetrvá budoucí generace. Jsem hrdým synem svého otce. Byl rovněž filantropem, který pomáhal ostatním,“ uvedl Michael Douglas (73, Základní instinkt), který se stejně jako jeho táta stal už za svého života oslavovanou legendou světové kinematografie. Kirk Douglas ztvárnil za svou dlouhou kariéru na osm desítek postav, ty nejslavnější v 50. a 60. letech minulého století. Před kamerou se ale objevoval i dlouho poté, co jeho kolegové odešli do důchodu.

Jediný Oscar
Douglas na sebe výrazně upozornil už v roce 1949 hlavní rolí boxera v dramatu Šampion, za niž byl poprvé nominován na Oscara. Zúročil v ní své umění z mládí, kdy vedle divadla také boxoval a věnoval se řecko-římskému zápasu. Další dvě nominace na tuto cenu mu vynesly role ve filmech Město iluzí (1952) a Žízeň po životě (1956). Prestižní ceny se však dočkal až v roce 1995 za celoživotní dílo. Patrně vůbec nejslavnější Douglasovou rolí je vůdce vzbouřených otroků Spartacus ve slavném stejnojmenném snímku z roku 1960. V roce 1996 Kirka postihla mrtvička, po které zůstal částečně ochrnutý. Měl potíže s řečí a tiky v obličeji. Přesto se až do své smrti rád věnoval své rozvětvené rodině.

Formana měl za burana!
Životní touhou Kirka Douglase bylo zfilmovat román Kena Keseyho Vyhoďme ho z kola ven. V roce 1962 na něj koupil práva a další dva roky hrál titulní roli pacienta blázince Mc- Murphyho v divadelní hře na Broadwayi. Za ideálního režiséra pro filmovou verzi považoval Miloše Formana, jemuž poslal námět. Ten ale nikdy nedorazil, patrně jej zabavili českoslovenští cenzoři. To ale Douglas nevěděl a Formana měl za nevychovance, který prostě neodpověděl. Projektu se jako producent později ujal Kirkův syn Michael, a ten už Formana zlákal. Kirk dál toužil alespoň po hlavní roli, jíž se ale ve snímku Přelet nad kukaččím hnízdem (1975) musel vzdát ve prospěch podstatně mladšího Jacka Nicholsona (82).

Kondolence slavných
Snacha Catherine Zeta-Jones:
Už teď mi chybíš! „Mému drahouškovi Kirkovi. Už teď mi chybíš. Spi sladce. Budeš mi chybět do konce mého života.“

Herec Sylvester Stallone: „Poslední velikán z mých filmových hrdinů odešel do Věčné slávy. Skvělý umělec! Herce jeho druhu už nikdy neuvidíme!“

Herec Danny DeVito: „Kirk Douglas! Inspirativní Scalawag (hlavní hrdina stejnojmenného filmu z roku 1973). 103 let na planetě Zemi. Bylo skvělé se s tebou setkat, chlape!“

 

Více o smrti Krika Douglase čtěte ZDE



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.