Tajemství pohádky O princezně jasněnce a létajícím ševci: Trošku připravili o 670 000 Kčs | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Tajemství pohádky O princezně jasněnce a létajícím ševci: Trošku připravili o 670 000 Kčs

Zdeněk Troška.
Zdeněk Troška. (Foto Aha! – Robert Klejch, Martin Přibyl)

Podpálené trosky hradu, helikoptéry v pohotovosti, spálené boty za desetitisíce, stížnosti a statisícové ztráty financí. To vše stojí v pozadí legendární pohádky Zdeňka Trošky (66) O princezně Jasněnce a létajícím ševci.

Než se zahájílo tříměsíční natáčení, režisér se od barrandovských studií dozvěděl hodně nepříjemnou zprávu. „Rozpočet ve výši 10 870 000 Kčs předložený 27. března 1986 nebyl akceptován, a byl tedy snížen na 10 200 000 Kčs dle možností studia,“ píše se v dochovaném dokumentu z archivu. A už tehdy, kdy byla průměrná hrubá mzda 3026 Kčs, šlo o pohádkový rozpočet na natáčení. Dnes je průměrná hrubá mzda 34 105 korun, zkrácený rozpočet by tedy odpovídal v dnešní době 115 260 000 korun. Částka 670 000 Kčs, o kterou Troška přišel, by v současné době činila nějakých 7,5 milionu korun.

To nejtěžší na začátek
To, že nepůjde o žádnou levnou záležitost, bylo jasné už od předložení scénáře. Proto také produkce začala s přípravou nejnáročnějších scén pohádky. „Rozhodli jsme se natáčení zahájit jedním z nejobtížnějších motivů »Trhu« a pokračovat motivem »Řimbuchovo doupě«, kde hrozilo bezprostřední nebezpečí v začínající rekonstrukci tohoto objektu,“ píše se v zachovaných produkčních dokumentech. Realita ale všechny zaskočila.

Stížnosti obyvatel Kampy
Pro únos princezny Jasněnky Michaely Kuklové (51) čarodějnicemi z tržiště se muselo na prostranství Kampy umístit na třicet stánků se zeleninou, ovocem, pečivem, rybami a dalšími zvířaty. Natáčení navíc komplikovalo počasí. Což se ukázalo jako největší kámen úrazu. Jelikož se na místě točilo s pauzami několik dní, naprostá většina potravin vzhledem k deštivému počasí a abnormálně vysokým teplotám brzy byla v nepoužitelném stavu. „Někteří obyvatelé Kampy se dokonce obrátili na magistrát a stěžovali si na zápach a obrovské množství vos a jiného hmyzu,“ zavzpomínal jeden z pamětníků. Proto museli filmaři zajistit úklidovou četu a všechny zkažené potraviny urychleně odvézt na skládku.

Hořel hrad i boty
Prodražovala se i druhá nejnáročnější scéna pohádky – požár Řimbuchova sídla, na němž Jasněnku věznila čarodějnice Helena Růžičková (†67). Nejenže už na natáčení musely být použity helikoptéry, speciální lanovky a kameramani zavěšení na hradbách, ale i stovky litrů benzinu, aby se zřícenina hradu Frýdštejn opravdu zapálila. A právě pro tuto scénu byla vyrobena a použita z barrandovského fundusu i spousta bot. Podle dochovaného dokumentu jich bylo přes třicet. Z tohoto protokolu byla jejich spotřeba vyčíslena na 3972 Kčs, což by v dnešní době znamenalo 45 tisíc korun.

Na video se Zdeňkem Troškou se můžete podívat zde:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.