Malek na 007 nebude sám?! Blofeld se vrací?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Malek na 007 nebude sám?! Blofeld se vrací?!

Děsuplný zjev  záporáků.
Děsuplný zjev záporáků. (Foto Profimedia.cz, Reuters)

Tohle se začíná zajímavě zamotávat! Roli hlavního záporáka pro chystanou bondovku No Time to Die, česky Není čas zemřít, pro sebe sice uzmul Rami Malek (38) alias Freddie Mercury z filmu Bohemian Rhapsody, jenže trailer odhalil i návrat úhlavního Bondova rivala, ikonického Blofelda!

Celým jménem Ernst Stavro Blofeld alias Franz Oberhauser je zloduch, který chce ovládnout svět. Jde o vůdce zločinecké organizace SPECTRE, který má v rukávu vždycky pořádně mazaný plán, jak Bondovi zatopit. Nejinak tomu bylo i v posledním filmu, kde ho ztvárnil Christoph Waltz (63). A přestože byl na konci zajat britskou tajnou službou, v nové ukázce se objevuje ve scéně, kdy jej Bond vyslýchá. A opět se zdá, že tento padouch agenta s povolením zabíjet doběhl. Vypadá to totiž, že právě Blofeldovy rozkazy na dálku plní Rami Malek, jenž má stejně jako jeho šéf znetvořený obličej a vypomáhá si maskou, což mu dodává vzezření přímo děsivé. Nebo bude vše jinak a Malek se ukáže jako ještě větší padouch než Blofeld?! Tak či tak, fanoušci jsou z ukázky nadšeni a už teď vyhlížejí 8. duben, kdy se film (v ČR) objeví v kinech.

Měl ho hrát Werich: Komunisti to zhatili...
Postavu superpadoucha Blofelda vymyslel spisovatel Ian Fleming pro knižní předlohy filmů o agentu 007. V letech 1963 – 1981 se objevil celkem šestkrát (Srdečné pozdravy z Ruska, Thunderball, Žiješ jenom dvakrát, V tajné službě Jejího Veličenstva, Diamanty jsou věčné a Jen pro tvé oči) a pokaždé ho hrál někdo jiný. Ve třetím ze zmíněných filmů roli protivníka Seana Conneryho (89) dostal Čech Jan Werich (†75)! „Rozhodl jsem se, že bude-li role a) pěkná, b) nikoli aktivně proti Našemu Bratru – do pekla s ním!, c) dobře fundovaná, tak že to mrsknu. Já bych se totiž posral radostí být jednou z postav těch pohádek IanaBoženyNěmceFlemminga,“ psal dokonce v říjnu 1966 kamarádu Voskovcovi. Dokonce měl už za sebou pět natáčecích dní v Londýně, když najednou práci složil. Oficiálně se prý neosvědčil, působil moc dobrácky. „Já se nepohodl s produkcí, neb chtěli, abych dělal monstrum. Tak si vzali jinýho, ale zaplatili, co podepsali,“ psal tehdy v dalším listu. Neoficiálním důvodem však byl tvrdý nátlak a výhrůžky ze strany komunistů, kteří mu chtěli zakázat i návrat do vlasti, pokud film dotočí! Role se pak zhostil Donald Pleasance (†75).



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.