Jana z pořadu Mise nový domov: Na příděl je i chleba! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Jana z pořadu Mise nový domov: Na příděl je i chleba!

Mise nový domov s Janou
Mise nový domov s Janou (TV Nova)

Životem putuje na vozíku se čtyřmi dětmi. Jana (47), která byla kvůli rakovině blízko sebevraždy, pro rodinu nemá peníze. Dávkuje jim i krajíce chleba. Moderátorka Mise nový domov Tereza Pergnerová (45) je v šoku z toho, v jaké bídě musí žít.

Strohé zdi, pár kusů nábytku a prázdná lednice. Jediné, co invalidní Janě zůstalo kromě dětí, je střecha nad hlavou. Zoufalá maminka, která se v současnosti stará jen o dvě mladší dcery Karolínku (9) a Kristýnku (14), často musí být o hladu, aby měla pro své holčičky jídlo. „Počítám jim chleba, takže si třeba k večeři můžou dát jen jeden krajíc. Ta starší dva, ale já už nejím,“ šokuje žena, která ve třech dnech po narození musela podstoupit operaci míchy.

Amputace nohy
Během učňovských let nicméně onemocněla akutním zánětem kosti a po narození Kristýnky dostala celkovou otravu krve a musela učinit nejtěžší rozhodnutí svého života. „Musela jsem si nechat amputovat nohu, jinak hrozilo, že zemřu. Představa, že by tady děti zůstaly samy, byla pro mě hrozná, a tak jsem se rozhodla to podstoupit,“ svěřila se Jana v Misi nový domov. Největší zkoušky ale měly teprve přijít. Její partner, s nímž měla syny Marka, Mílu a holčičky, byl na děti zlý, takže ho musela opustit.

Po krk v dluzích
Když si našla nový byt a snažila se začít znovu, lékaři jí diagnostikovali rakovinu. Tato diagnóza dosud silnou ženu poprvé opravdu zlomila. Přemýšlela nad sebevraždou. V poslední minutě si však naštěstí skok pod auto kvůli dětem rozmyslela. Jenže z časů, kdy nebyla střecha nad hlavou či peníze na rohlíky pro děti, si Jana odnesla spousty dluhů, z nichž jsou dnes exekuce. A tak i dnes spí děti na matracích, nábytek od hodných lidí se pomalu rozpadá, a jít do kina, o tom se nikomu ani nezdá. Jana žije v bídě, v níž často nechává jídlo jen dětem.

Bojí se o maminku
„Mně je maminky hrozně moc líto, protože má hlad. Bojím se o ni,“ pláče mladší dcera Karolínka, která jí často i čtyři dny za sebou hrachovou kaši. „Když mamka nejí, tak to zkoušíme nějak přežít, a když má peníze, tak si koupíme zase něco dobrého," doplńuje ji Kristýnka a utírá si slzičky.

Tereza je bezradná
Jejich tíživé životní situaci nemůže uvěřit ani Tereza Pergnerová. „Já vůbec nevím, co s tím,“ kroutí zaraženě hlavou nad všemi exekucemi, které se na rodinu sypou.

Jana je dlouhodobě zkoušená osudem i vlastní naivitou:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
hejpockej
20. 11. 2019 • 11:40

a co na to socialka? Snad by mela nezletile deti podporovat, zajistit aby meli co jist atd. Nebo co vlastne socialka a jiny organy delaji pro hladove a chude deti v Cesku? Vim, ze Cesko resi a podporujou hladovy deti v cizine, tak je mi divny, proc deti v Cesku nechaji hladovet.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.