Skandál kolem Charlese: Ví o tom Camilla? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Skandál kolem Charlese: Ví o tom Camilla?

Princ Charles a Camilla.
Princ Charles a Camilla. (profimedia.cz)

Budoucí král britské monarchie Charles (70) se velmi nepříjemně zamotal do aféry s falšovanými obrazy. V sídle jeho charity totiž visela zapůjčená plátna Picassa, Moneta a Dalího, o nichž odsouzený americký podvodník tvrdil, že je namaloval on. Proto musely okamžitě pryč.

Charita prince Charlese sídlí v paláci Dumfries ve Skotsku. V budově viselo 17 obrazů, které zapůjčil kontroverzní podnikatel James Stunt (37). U třech z nich se ale objevilo podezření, že jde o falzifikáty. Jednalo se o Moneta za 58 milionů eur, Picassa za 49 milionů eur a Dalího za 14 milionů eur.

Ozval se totiž Američan Tony Tetro (70) a tvrdil, že jejich autorem je on. Tetra zatkla policie roku 1989 a soud ho uznal vinným z falšování. Odseděl si trest a nyní se živí legálním malováním reprodukcí. Tetro policii sdělil, že James Stunt od něj koupil 11 obrazů a že tři z nich byly právě mezi těmi, které zapůjčil Charlesovi. Stunt se pochopitelně hájil, že obrazy jsou pravé. Dumfries House mu ovšem pronájem předčasně ukončil a všechna plátna Stuntovi nekompromisně vrátil, aby se tak od aféry distancoval.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.