Vlasta Chramostová (†92): Silná slova před smrtí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Vlasta Chramostová (†92): Silná slova před smrtí

Vlasta Chramostová
Vlasta Chramostová (Alexandr Malachovský)

Za měsíc si měla sfouknout 93 svíček na dortu. Vlasta Chramostová (†92), která zemřela v neděli ráno, ale o další svíčku už ani příliš nestála. „Život už pro mě nemá cenu. Už tady nejsem k užitku,“ tvrdila herečka a jedna z prvních signatářek Charty 77. 

Milovala prkna, jež znamenají svět a která jí byla za normalizace na dvacet let zapovězena. A také svůj byt nad pražským Národním muzeem, kde ráda přijímala návštěvy. Na sklonku života ale byla sama a zdánlivě zapomenutá v sociálním ústavu. Právě odtamtud ji v neděli odvezli kvůli nachlazení do nemocnice, kde se nakonec naplnil její osud. Život pro ni podle jejích slov ale skončil daleko dřív. Když letos v únoru zemřel její manžel, kameraman Stanislav Milota (†86), všechno pro ni skončilo. „Dokud žil můj muž, to bylo krásné. Po sedmapadesáti letech soužití to nesu těžko. Ale musí to člověk nějak přijmout,“ prohlásila měsíc po jeho smrti. „Přežila jsem všechny kamarády. Nevím, proč mě Pán Bůh takhle zkouší,“ dodala smutně Chramostová v Deníku N.

Poslední přání

Právě na pohřbu manžela se objevila na veřejnosti naposledy. „My jsme spolu byli tak šťastní, že teď už pro mě život nemá cenu. Já už tady taky nejsem k užitku. To bych musela dát své tělo nějaké patologii, aby na něm vědecky něco vytěžila. Jinak nevím, jak bych mohla být ještě užitečná,“ prohlásila herečka napůl vážně, napůl s humorem sobě vlastním. A víc než státní pocty si Vlasta přála jediné – setkat se po smrti s mužem, s nímž ustála nejtěžší roky svého života. „Nemohu říct, že tomu věřím, ale strašně bych to chtěla. Chtěla bych, aby se naše duševní cesty jakoukoli formou potkaly. Nemůžu si představit, že by se to skončilo jen tak. Taková síla se nemůže ztratit, nemůže zmizet,“ uzavřela Chramostová dojemně.

Těžké životní zkoušky

Osud se s ní nemazlil. V roce 1963 při autonehodě zemřel její čtyřletý syn Konrád. Herečka, která řídila, byla těžce zraněná a později skončila i na psychiatrii. Před rokem 1989 nesměla dvacet let nikde hrát kvůli podpisu Charty 77. „Můj muž měl úžasný humor a vždycky říkal: Když jsme byli embrya, měli nám dát vybrat. Měli nám dát možnost. Kdyby to bylo fér, řekli by nám, co přijde, co nás čeká. Standa byl hodně drsný, takže pak dodával: Já bych se jim na to vys*al. Standa tvrdil, že jsme byli dravá embrya, která se chtěla prosadit, ale nikdo nás nevaroval,“ říkala Chramostová o Milotovi. Přesto si uměli oba poradit. Když jim třeba komunistický režim nedovolil pracovat ve svých oborech, živili se domácí výrobou lamp. Jejich sloganem bylo: „S firmou MICHR Licht ist sicher (světlo je jisté)!“

 Pohřeb kameramana Stanislava Miloty (†85): Přišel Havel, Bohdalová či Brabec

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.