Vlasta Chramostová: Největší trauma jejího života | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Vlasta Chramostová: Největší trauma jejího života

Vlasta Chramostová
Vlasta Chramostová (Profimedia.cz)

Po tragédii v roce 1963 zůstala bezdětná. Vlasta Chramostová (†92) způsobila dopravní nehodu. Seděla za volantem, když ji oslnilo slunce, vletěla do díry na silnici a havarovala. Její čtyřletý syn Konrád bohužel nepřežil. Herečka byla zraněná, nejvíc na duši. Vyčítala si to až do své smrti 6. října 2019.

Počátkem 60. let byla velice vytížená, šla z filmu do filmu a taky hrála v Divadle na Vinohradech. Po osudné nehodě skončila na několik měsíců na psychiatrii. Ze svého traumatu se herečka a jedna z prvních signatářek Charty 77 vypsala ve své první životopisné knize Byl to můj osud. „Po pravé straně silnice, opřena o zábradlí mostku, stála smrt. Čekala...“ popsala kritické chvíle 25. května 1963. 


Zůstala bezdětná
Vlasta se jen těžko po drsném zážitku vracela zpět do normálního života. Možná proto, aby se hrůzná situace nemohla opakovat, neměla už nikdy děti. Přitom druhý muž Stanislav Milota (†85) byl její velikou láskou. Rozuměli si ve všem – v politice, v názoru na umění a hlavně v humoru, s nímž dokázali nelehký životní úděl brát. Vlasta nesměla pracovat a Standa přišel o zrak a tím o možnost točit filmy jako kameraman. Měli několik desítek let jen jeden druhého.



Posmrtná maska
Konráda měla Vlasta s brněnským sochařem Konrádem Babrajem (†70). Chlapečka pohřbili v Brně. Zůstaly po něm vzpomínky, pár fotografií a také posmrtná maska. Ta se k herečce vrátila oklikou jen několik let před její smrtí... „Zvoní telefon: Tady je příbuzná Konráda Babraje. Odjíždím navždy do ciziny a vyklízím svůj byt. Mám bronzovou posmrtnou masku Kononka, kterou jeho otec sejmul po oné tragické události. Můžete ji předat paní Vlastě? Jste s ní přece v kontaktu v divadle...“ vzpomíná v Divadelních novinách herečka Eva Salzmannová (61). Ta se z obav, aby takový vzkaz z dávné bolestné minulosti Chramostovou neskolil, obrátila na Milotu. Standa prý jen pokýval hlavou a pravil o Vlastě: „Paní Sisyfová to zvládne, jako vždycky všechno...“

Poslední příbuzní
Sochař měl na rozdíl od herečky ještě dvě dcery. Na posledním rozloučení s Vlastou Chramostovou v Národním divadle se proto objevil také věnec s nápisem: Pro nás jsi stále živá a milovaná... Rodina Adamova a Kira Babrajova.

Byla múzou
Právě Vlasta Chramostová prý byla pro Babraje inspirací pro sochu sedící ženy v hotelu Continental v Brně. Je také autorem sousoší Rodina v Brně- Žabovřeskách a mnoha dalších. Věnoval se také malbě.

Na poslední rozloučení s herečkou Vlastou Chramostovou se můžete podívat zde: 

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.