25 let od smrti Petra Čepka (†54): Jak ho zničily metastázy rakoviny | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

25 let od smrti Petra Čepka (†54): Jak ho zničily metastázy rakoviny

Legendární herec podlehl rakovině slinivky břišní.
Legendární herec podlehl rakovině slinivky břišní. (Foto Aha! – Marek Pátek, ČT)

Před pětadvaceti lety, jen čtyři dny po svých 54. narozeninách, zemřel Petr Čepek. Pro svůj démonický zjev a melancholický pohled často obsazovaný do rolí hrubiánů. O jeho posledních dnech promluvila jeho dcera, výtvarnice Petra Čepková (47).

Cholerický produkční v Trháku, žárlivý řidič Turek ve Vesničková má středisková, vrah Nývlt v Jára Cimrman ležící, spící – to byly role typické pro Čepka, chlapa od pohledu neurvalého a obávaného. V civilu však byl prý spíše introvert, milující otec dvou dcer, které přišly na svět během tří bouřlivých manželství.

Rakovina slinivky
Na začátku devadesátých let však herec těžce onemocněl. „Tak on měl nejdřív rakovinu slinivky, kterou mu operovali, vlastně u nás jako jednomu z prvních. Potom mu ale bylo pořád blbě a doktoři z Karláku nedokázali říct, co mu je. Po celou dobu, co točil Švankmajerův film Lekce Faust, mu bylo hůř a hůř. Postsynchrony už dělal v ukrutných bolestech,“ vzpomíná Petra.


Už nevnímal
Dcera Petra dodnes lituje, že jí o své nemoci řekl až krátce před smrtí. „Když jsem za tátou přijela na chalupu do Horní Kalné, už měl metastázy všude a trpěl. Bylo to pár dnů, než zemřel. On věděl, že umírá. Říkal mi: Když mě doktoři nechali kouřit, tak je to jasný...“ smutní výtvarnice. „Zemřel v nemocnici ve Vrchlabí. Byla jsem tam za ním dva dny před smrtí. To už mě ale nevnímal a snad ani nepoznal,“ dodává. Petr Čepek zemřel 20. září 1994. Za svůj poslední film Lekce Faust posmrtně dostal Českého lva za Nejlepší mužský herecký výkon.

Miloval Vyšehrad
Petra, kterou po rozvodu rodičů vychovával nový maminčin manžel, textař Zdeněk Rytíř (†69), má na otce jen nejkrásnější vzpomínky. „Byl fajn táta. Věnoval se mi. Pamatuji se, že když jsem s ním ještě žila, pořád jsme chodili na procházky. Miloval Vyšehrad, tam snad znám každý kamínek,“ prozradila deníku Aha!.



Přečtěte si
vigela
21. 9. 2019 • 07:51

Byl úžasný herec.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.