Ilona Svobodová (59): NAŠLA DOMA SYNA V BEZVĚDOMÍ! 18 let boje s nemocí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Ilona Svobodová (59): NAŠLA DOMA SYNA V BEZVĚDOMÍ! 18 let boje s nemocí

Ilona Svobodová
Ilona Svobodová (Marek Pátek)

Když jí před pěti lety zemřel manžel Petr Skoumal (†76), všichni si mysleli, že větší bolest nezažila. Srovnatelné pocity ale Ilona Svobodová (59) ze seriálu Ulice prožívala, když našla syna Filipa (32) v bezvědomí po epileptickém záchvatu. Následky má dodnes...

Myslela si, že umírá. Před osmnácti lety našla syna Filipa ležet zhrouceného pod židlí bez známek života. „Seděl u počítače, dělal něco do školy, já jsem šla pracovat, sešla jsem zahradou pod dům a něco mi říkalo, že se musím vrátit. Tak jsem se otočila a tam jsem ho našla ležet na zemi v bezvědomí,“ popsala Jitka Farská z Ulice nejhorší chvilky v životě s tím, že si nejdřív myslela, že si syn dělá legraci. Situace ale byla vážná. „Vzpomněla jsem si na svou brannou výchovu, vytáhla jsem všechno, co jsem se naučila na základní škole, a do toho jsem volala sanitku,“ popsala. Ani po půl roce léčení velkého epileptického záchvatu s křečemi v nemocnici z toho ale mladík nebyl venku. 

Mozek nepracoval

Všechny funkce, vnímání a motorika zůstaly totiž výrazně oslabeny. Mozek podle jeho mámy nepracoval Filipovi jako dřív, takže byl pro něj problém cokoli napsat nebo se naučit. Zoufalá Ilona začala hledat pomoc a našla ji až u speciální pedagožky. „Museli jsme dělat asi pět let speciální cvičení. I po maturitě. Bylo to hrozně náročné pro celou domácnost, protože se musí dělat opravdu každý den a nesmí se vynechat. Pokud se vynechá, tak se musí nastavit týden,“ vylíčila herečka ve 13. komnatě. Díky tomu, že nepolevila, syn se po státní maturitě dál dovzdělával a sehnal si práci v sociální sféře. Pomáhá seniorům. „Vůbec jsem to nečekala,“ říká Ilona. A dokonce začal psát básně, i když občas pochmurné, tak jako po smrti táty a geniálního textaře Petra Skoumala. Celý díl 13. komnaty můžete sledovat dnes večer v České televizi.

Následky složitého těhotenství

Ilona měla velké komplikace už v těhotenství s Filipem a skoro celých 9 měsíců proležela v nemocnici. „Bohužel jsem měla hodně narkóz a možná ty některé problémy vznikly i kvůli tomu. Ležela jsem v Podolí pořád v nějakém stresu a bála jsem se, abychom to oba vydrželi,“ přiznala. „Něco se pošramotilo, protože Filip hrozně dlouho nemluvil. Ale tím, jak měl starší ségru, tak všechno dělal. Uměl lyžovat, jezdit na kole, plavat, ale promluvil až někdy ve čtyřech letech,“ tvrdí. Jeho první slovo ale nebylo táta ani máma. „Nahoře Petr zapomněl zastavit vodu do vany a Filip promluvil šokem. Přiběhl a křičel: Ty vole, táto, tam je vody,“ směje se.

Ilona Svobodová na křtu knihy o 1989: Jak se musela před revolucí živit?

Video se připravuje ...



Přečtěte si
majojo
20. 9. 2019 • 17:37

Být paní Svobodovou,, neberu vinu jen na sebe - Skoumalův první syn byl těžce zdravotně postižený. Holt genetika je ***.

defakto
20. 9. 2019 • 07:46

,,, když je syn nemocný , neměl by chlastat ani brát drogy .

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.