Královna detektivek Agatha Christie (†85): Záhadná nemoc! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Královna detektivek Agatha Christie (†85): Záhadná nemoc!

David Suchet byl nejlepším Herculem Poirotem (na fotografii s představitelem Hastingse Hughe Fraserem)
David Suchet byl nejlepším Herculem Poirotem (na fotografii s představitelem Hastingse Hughe Fraserem) (Profimedia)

Je zábavný, je geniální, má vrtochy a také je ješitný, ale dokáže rozlousknout každý zločin! První případ detektiva Herculea Poirota a zároveň knihu, která odstartovala její kariéru, dokončila Agatha Christie před 100 lety.

Psal se rok 1919, když proti britskému vydavateli Johnu Laneovi (†71), spoluzakladateli The Bodley Head, nakladatelství fungujícího úspěšně již od roku 1887, usedla tehdy šestadvacetiletá mladá paní Agatha Mary Clarissa Christie, rozená Millerová. Byla nejspíš dost nervózní, vždyť její rukopis odmítla už dvě nakladatelství, Hodder & Stoughton a také Methuen Publishing. Starý pan Lane ale řekl: „Tak já vám, madam, to vaše dílo vydám. Jen jej musíte ještě dopracovat, trochu upravit...“ Nakonec jí ale smlouvu na knihu nabídl. „Byla přímo vykořisťovatelská!“ vzpomínala už shovívavě později sama autorka. Možná by byl kontrakt ještě tvrdší, kdyby Lane jen trochu tušil, že má před sebou budoucí královnu klasické detektivky Agathu Christie.


Upravit, vyladit, přepsat a můžeme to vydat!
Mladá paní Christie tedy musela znovu sednout a příběh napsaný povětšinou během pobytu v hotelu Moorland, v kouzelném, starobylém anglickém kraji Dartmooru roku 1916, upravit. Lane byl konečně spokojen a v říjnu 1920 Záhadu na zámku Styles vydal v Americe a poté 21. ledna 1921 i ve Velké Británii. V USA brožovanou knihu prodával za dva dolary, v Anglii za sedm šilinků a šest pencí. Málokdo tehdy věřil, že Christie nějak zvlášť prorazí. Týdeník The Times Literary Supplement, věnující se recenzím knih, ale 3. února 1921 vydal krátký text, v němž uvedl: „Jedinou chybou tohoto příběhu je, že je možná až příliš geniální!“ Kromě napínavého děje čtenáře zaujalo ještě něco – hlavní hrdina. Malý, puntičkářský a lehce výstřední belgický detektiv jménem Hercule Poirot.

Bolestný rozvod
Tak poprvé veřejnost poznala jednoho z nejznámějších a nejoblíbenějších detektivů všech dob. Na plátnech kin se objevil za pár let, v roce 1931, kdy jej ztvárnil Austin Trevor (†80) ve snímku Alibi. Vrátil se k němu ještě dvakrát. To už bylo v životě Christie minulostí manželství s důstojníkem Archibaldem Christiem (†73). Opustil Agathu kvůli o deset let mladší Nancy Neeleové. „Nezapomeň, že jsem schopna všeho. I zmizet!“ reagovala na žádost o rozvod Christie a také to udělala. 3. prosince 1926 se po ní na 11 dnů slehla zem, až později bylo zjištěno, že se jako Therese Neeleová zapsala v luxusním hotelu lázní Harrogate. Co ji k tomu však vedlo a co se během oněch dnů dělo, nikdy neprozradila. Lepší časy začala prožívat po boku archeologa Maxe Mallowana (†74), s nímž byla tajně oddána v Bristolu. Manželství trvalo 45 let, do Agathiny smrti 12. ledna 1976.

Zmizela a nevěděla o sobě...
Záhadné zmizení Agathy Christie si lidé vysvětlují různě. Experti z oboru psychiatrie se ovšem domnívají, že celých 11 dní, kdy byla nezvěstná, trpěla tzv. disociativní fugou. Je to vzácné onemocnění. Pacienti postižení fugou se vydávají na dlouhé cesty z domova, obvykle bezprostředně po prožití traumatu, a bezcílně cestují po okolí. Člověk se svému okolí může zdát v pořádku, ale své jednání si neuvědomuje a poté si nic nepamatuje. Bývá také zmaten ohledně toho, kým vlastně je.

Na video s Agathou Christie se můžete podívat zde:

 

Video se připravuje ...

Celý článek si můžete přečíst v nedělním tištěném vydání deníku Aha!



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.