Zemřel fotograf Peter Lindbergh (†74): Modelky ho milovaly! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Zemřel fotograf Peter Lindbergh (†74): Modelky ho milovaly!

Fotograf Peter Lindbergh
Fotograf Peter Lindbergh (Facebook.com)

Zemřel génius módní fotografie, končí tak éra modelek – celebrit. Fotil nádherné ženy i ošklivé chlapy a snímky měly atmosféru, půvab i přirozenost. Peter Lindbergh (†74) pracoval pro největší magazíny a pokaždé to byla událost.

Proslavil se především černobílými snímky, u titulů, jako jsou Vogue, Vanity Fair, Elle a další, měl jedinečnou výsadu, ve smlouvě stálo, že jeho snímky už nikdo nesmí retušovat. „Ovšem, je unavená. Ale je i krásná. I krása se vám jednou unaví,“ prohlásil jednou.
Modelky většinou nelíčil, toužil zvěčnit přirozenost, syrovost, vytvářel živé obrazy, krkolomné pozice. Na jeden snímek dostal dohromady nejslavnější jména z branže. Skvěle zvěčnil Keitha Richardse, který má vrásek jak starý pařez. Marnivého Johna Malkoviche donutil, ať si namaluje řasy. „Vždy se řídím intuicí. Žádný kalkul, aby se to líbilo tomu nebo tomu,“ tvrdil, Z obyčejných modelek vytvořil topmodelky, odhadl potenciál, uměl s nimi pracovat, byl spíš režisér, choreograf než fotograf.

A topmodelky přiznaly, že ho milovaly, protože on je naučil řemeslu, jak být opravdové. „Když přišla holka s kabelkou z krokodýla, s rudou rtěnkou a bohatým manželem, práci jsem odmítl.“

3x o Lindberghovi

l Měl kliku, že si v roce 1988 padl do oka s Annou Wintourovou (69), editorkou Vogue. Stal se okamžitě jedničkou. Její předchůdkyně Grace Mirabellaová (89) přitom jeho snímky házela do koše.

l Oblečení považoval spíš za rekvizitu, než primární motiv, hlavní byla žena, její výraz a nálada, originalita.

l Narodil se jako Peter Brodbeck v roce 1944 v polském Lešně, ale vyrůstal v německém Duisburgu a v Paříži žil od roku 1978.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.