Zapomeňte na skandinávské kriminálky: Tohle je krutý český Sever | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Zapomeňte na skandinávské kriminálky: Tohle je krutý český Sever

Detektivové Benoni a Mádl nejsou zrovna čahouni ani rváči, ale zakousnou se a nepustí – jako buldoci!
Detektivové Benoni a Mádl nejsou zrovna čahouni ani rváči, ale zakousnou se a nepustí – jako buldoci! (Oujeský)

Spravedlnost a čest jsou pro něj zásadní životní hodnoty, které chtěl zastávat i ve svém novém zaměstnání u policie. Jenže tvrdě narazil a o život teď jde nejen jemu, ale i celé jeho rodině. Nová kriminální minisérie Sever režiséra Roberta Sedláčka (46) už zítra startuje na obrazovkách České televize.

V hlavní roli začínajícího kriminalisty Petra Svobody se představí Jiří Mádl (32). „Je to takový spravedlivý psychopat. Jeho nutkání pořád do něčeho rejpat je pro něj návykové jak droga,“ charakterizuje svou postavu herec. Děj poněkud netradiční kriminálky diváky zavede do malého městečka na severu Čech.

Petr, který do té doby pracoval na stavebním odboru místní radnice, se rozhodne zkusit štěstí u policie. Namísto hladkého fungování celé organizace se ovšem setká s korupcí a arogancí nadřízených. Poctivý začínající kriminalista se systému rozhodně nechce zaprodat, a tak zahajuje předem prohraný boj... Na rozdíl od většiny podobných televizních počinů je v Severu hlavním hracím polem přímo policejní prostředí, a tak nahlédneme doslova pod pokličku kriminalistické práce.

Jaká je skutečnost?
Tvůrci se nechali inspirovat nejen severskými detektivkami, jejichž atmosféru přenesli do českého prostředí, ale i skutečným příběhem severočeského kriminalisty, s nímž se Jiří Mádl dokonce osobně setkal. „Překvapilo mě, že je to takový milý komunikativní člověk,“ směje se herec. „Kdežto postava Petra v seriálu buď nemluví vůbec, nebo až moc.“ Dalších rolí se zhostili Eliška Křenková (29), která si před kamerou poprvé vyzkoušela úlohu matky, nebo Štěpán Benoni (35). Ten bude v seriálu coby Petrův kolega stát před nelehkým rozhodnutím: Má kvůli kamarádovi riskovat, nebo je lepší policejní prostředí brát skutečně jen jako práci? „Já jsem si díky Severu uvědomil, že jsem rád za práci, kterou dělám,“ říká Benoni. „U policie bych se při vyšetřování první vraždy zhroutil. Život kriminalisty si totiž většinou představujeme až moc romanticky. Jak ale diváci uvidí, realita je jiná.“

Celý článek si můžete přečíst v nedělním tištěném vydání deníku Aha!

Mádl a Benoni v novince ČT Sever: Policajti, kteří bojují se svým zaměstnavatelem.

Video se připravuje ...



Přečtěte si
mejlika
2. 9. 2019 • 08:33

Pro Miroslav Chovanec ... vy opravdu nekoukejte, raději veškerý čas věnujte doučování pravopisu! Pak nebudete psát hrubky

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.