Tajemství Polívky (70): V Pupendu byl za mrtvého kamaráda | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Tajemství Polívky (70): V Pupendu byl za mrtvého kamaráda

Jan Brož
Jan Brož (Foto Aha! – Petr Podroužek, ara)

Kdo by neznal film Pupendo (2003)?! Málokdo ale ví, že v něm Bolek Polívka (70) ztvárnil roli bohémského sochaře Máry podle svého velkého kamaráda, souseda a světově proslulého umělce, akademického sochaře Jana Brože (†48). Převzal zčásti jeho příběh, měl odkoukané jeho sochařské grify, vystavěl svým způsobem pomník člověku, kterého režim stejně jako Máru šikanoval. Brož se bohužel premiéry filmu nedožil, ale jeho syn, malíř a sochař Martin Brož (43) na tátu i jeho přátelství se slavným hercem exkluzivně zavzpomínal.

Polívka zahraje famózně kdeco, od šaška přes Roma po faráře, bravurní byl i jako sochař, který nejde režimu na ruku. Bezstarostný, lehce flegmatický i živelný. „Tátu v tom filmu bezpečně poznávám. Uměl velké věci, třeba nám s bráchou jednou v bývalé NDR, v nějaké zoo domluvil, že můžeme do klece se šimpanzími mláďaty. Říkával, že finská vodka otevírá dveře i srdce,“ směje se dnes Martin Brož. Jeho táta podnikal s Bolkem bohatýrské výpravy, hodiny se bavili o umění, rozebírali filozofická témata i obyčejný život. „Někdy se kvůli tomu několik dní neukázali doma. Odjeli autem, ale vrátili se po svých, nemohli si vzpomenout, kde zaparkovali Bolkova saaba,“ líčí Martin.

Film je pocta 
sochaři Brožovi...

Jeho otec je zastoupen v zahraničních sbírkách. Nejvíce děl bychom našli ve Spojených státech a Kanadě, ale také v Itálii, Německu a Izraeli. „Byl světová špička, jenomže do světa se dostala hlavně jeho díla, zatímco Honza zůstával doma,“ zavzpomínal Bolek Polívka. „Znám hodně výtvarníků a kamarádím se spoustou z nich, ale v Pupendu jsem myslel na Honzu Brože. Který už bohužel nežije, ale kvůli kterému jsem přišel do Olšan. Tady měl ateliér a strávili jsme to spolu nádherné chvíle. Seznámili jsme se v osmdesátých letech. Pupendo je pocta Honzovi Brožovi, sochaři českému,“ vyznal se ještě Polívka, který právě oslavil sedmdesátku.

Celý článek najdete v tištěné verzi Aha!

Manéž Bolka Polívky číslo 56: Debata o korektních vtipech



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.