Před 50 lety zemřel Brian Jones z Rolling Stones: Vlasy se vznášely na hladině 
jako svatozář | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Před 50 lety zemřel Brian Jones z Rolling Stones: Vlasy se vznášely na hladině 
jako svatozář

Před 50 lety se utopil Brian Jones, zakládající člen Rolling Stones.
Před 50 lety se utopil Brian Jones, zakládající člen Rolling Stones. (profimedia.cz, ara)

Zrovna zahájili velkolepé turné po Americe, hrají už 57 let a Mick Jagger se neuvěřitelně sebral po operaci srdce. Rolling Stones jsou nesmrtelní, opět v obrovské formě, ale vzpomene si dnes někdo na Briana Jonese (†27), zakládajícího člena a skvělého muzikanta? Právě před padesáti lety se utopil v bazénu svého domu. Smrt byla dlouho obestřena tajemstvím, mluvilo se o vraždě!

Byl v kapele očividně nejlepším muzikantem, měl talent, ale byl také velký potížista. Drogy užívali všichni, Brian byl ale pod jejich vlivem nespolehlivý, náladový, propadal depresím. Krátce před smrtí, bylo to 8. června 1969, dostal od zbytku kapely padáka, už to s ním bylo k nevydržení. „Byl citlivý, inteligentní, křehký, nejhezčí z nás a také nejlepší instrumentalista, ale byl i často nemocný, měl po ruce pořád inhalátor,“ vylíčil ve své knize Bill Wyman (82), baskytarista Rolling Stones (skupinu opustil v roce 1993). Jones ani nemohl kvůli trestnímu stíhání odjet na turné, navíc slábla jeho role lídra, jako autoři hitů se naopak prosazovali Jagger (75) s Richardsem (75).

STONES HO VYPLATILI

Když ho vyrazili, rozbrečel se, začal víc pít, brát drogy, kouřit a plánoval si vlastní pohřeb. Řekl, že chce být pohřbený vedle Kryštůfka Robina, v rakvi vystlané modrým hedvábím. Brian Jones totiž koupil dům Cotchford Farm po spisovateli A. A. Milnem, který zde napsal slavného Medvídka Pú. „Dostal od kapely sto tisíc liber odstupného a příslib apanáže dvaceti tisíc liber ročně. Věděli, že ji dal dohromady a v nejtěžších dobách držel nahoře. Ale poslední rok už to s ním nebylo k vydržení,“ napsal novinář Rich Cohen v knize Slunce, měsíc a Rolling Stones.

DEN, KDY ZEMŘEL

V den smrti Brian celé odpoledne pil, vzal si tuinal, pak mandrax, měl rád lehkost, hlubinnou náladu, kdy jen plul prostorem a moc nevnímal. Potom si dal šest nebo sedm panáků brandy. A okolo jedenácté si šel zaplavat. „Potácel se, na skokanském prkně měl trochu potíže s udržením rovnováhy, podpíral jsem ho,“ vylíčil Frank Thorogood, stavitel, který mu rekonstruoval rezidenci a který ho viděl naposledy. „Koupali jsme se, ale pak jsem šel do domu pro cigarety. Když jsem se vracel a zapálil si, už ležel pod hladinou,“ vypověděl policii. Vlasy okolo něho splývaly jako svatozář. Skočil pro něj ještě s jeho dívkou Annou Wohlinovou a svojí partnerkou Janet, vytáhli ho a dávali mu masáž srdce i umělé dýchání. Ještě před příjezdem sanitky ovšem zemřel, bylo to 3. července.

Celý článek najdete v tištěné verzi Aha!

 Rolling Stones v Letňanech a dylanovka Like a Rolling Stone.

Video se připravuje ...



Přečtěte si
yjbebqwlb@...
1. 7. 2019 • 09:54

Přejít na SpFling.com - skvělé seznamka pro dospělé s inteligentní vyhledávací systém najít sex partnera!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.