Kreslíř Dudek (72) po kolapsu: V blázinci dostal nápad | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Kreslíř Dudek (72) po kolapsu: V blázinci dostal nápad

Olda s pozitivním slonem, který má chobot nahoru.
Olda s pozitivním slonem, který má chobot nahoru. (Foto Blesk – Daniel Černovský)

Z přemíry práce se úplně sesypal. Scenárista, otec Malého televizního kabaretu a kreslíř humorista Oldřich Dudek (72) před pěti lety zkolaboval. „Neustál jsem stres z pracovního vypětí,“ přiznal deníku Aha! Olda. Jako terapii proto začal malovat Obrazy dobré nálady.

Měl obrovské množství kšeftů. Ilustroval knížky, dělal v reklamě, psal scénáře a do toho kreslil fóry do časopisů. „Neumím odříkat nabídky. Bylo to strašné a samozřejmě si to vybralo svou daň. Zhroutil jsem se,“ popisuje Dudek. Dokonce skončil na čas v blázinci. A potom musel zůstat týdny v péči lékařů.


„Díky tomu jsem najednou přišel na novou aktivitu. Klidnou a přínosnou, navíc, jak doufám, nejen pro mě,“ říká Olda. Začal malovat Obrazy dobré nálady. „Jsou to obrazy, ne vtipy a přitom je v nich příběh a pointa,“ vysvětluje malíř. Už má za sebou i výstavu těchto prací a je rád, že si lidé pochvalují jejich pozitivního ducha.
Chce rozdávat radost. „Hlavně se už nechci uštvat. A radím to i lidem, život je jen jeden,“ upozorňuje Dudek. A ještě dodává: „Humor není všelék, ale pomáhá.“ Jemu určitě. Pět let po kolapsu je zase ve formě.

Z televizní tvorby
100 dílů Malého televizního kabaretu
52 epizod seriálu Nováci 2
Senzibilšou – pořad pro Luďka Sobotu (75)
Kabarety Šestý den je sobota



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.